Смолянският писател Светозар Казанджиев ще представи утре в Пазарджик, сборника със свои разкази „Милост“. Срещата с него ще се състои от 17.30 ч. в зала „Никола Манев“ в сградата на ДКТ „Константин Величков“ в Пазарджик. Светозар Казанджиев пристига по покана на поетесата Елена Деянова, която смята, че той е един от най-стойностните днешни прозаици. Предговорът на книгата е написан от писателката Здравка Евтимова, която е и неин редактор. Тя категорично казва:“Четейки някои разкази, имам чувството, че Светозар Казанджиев пише със собствената си кръв. . Това не са измислици…. Това е светът на България … това са истории, в които малките, стъпканите несретници носят светлина и красота…“

Светозар Илиев Казанджиев е роден на 19 октомври 1952 г. в с. Гълъбово, Смолянска област. Средно образование получава в Райковската гимназия – Смолян, смятана от земляците му за „Родопския университет”, завършва българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски”. В Академията за обществени науки и социално управление – София получава второто си висше образование – управление на културата. Работил е в тютюнев склад, бил е на организационна работа в ДКМС, ОФ и ОК на БКП – Смолян, директор на Фолклорен ансамбъл „Родопа” – Смолян. Повече от 25 години е зает в областта на културата. Творческата му дейност датира от ранното ученичество. Първите си творби печата във в. „Родопски устрем”, „Народна младеж”, „Пулс”, „Работническо дело”, списание „Родопи”, „Жената днес”. От началото на 90-те години на миналия век е член на Съюза на българските писатели и дългогодишен председател на Дружеството на СБП в Смолян.

Член е и на Съюза на българските журналисти. Повече от 15 години е нещатен, хоноруван и щатен кореспондент на вестниците „Земя”, „Дума”, „Отечествен глас”, „Сега”, „Български писател”, „Словото днес”. Негови разкази, есета, очерци, пътеписи и др. са публикувани в почти всички вестници и списания, които излизат в България. Автор е на книгите: „Сълза от Сухото дере” (1991), „Да убиеш динозавър” (1993), „Десет разказа за любовта и един против нея” (1994), „Стъпки върху жарава” (1997), „Валя Балканска. Глас от вечността” (1999, 2004, 3. прераб. и доп. изд. 2008), „Земя, погалена от Бог” (2002), „Неповторимата Надежда Хвойнева” (2002), „Прокълнат и благословен” (2004), „Ела до мен” (2006), „Рожен пее” (2006), „Последната изповед на Апостола” (2009, 2010), „Горовладелци и стопани” (2011), „Орфически мистерии”, „Родопите в българската литература”, „Непознатият Китай” (2012), „Милост” (разкази, 2017), на албуми за Смолян и общини в областта, сценарии за филми, концерти и спектакли. Две негови книги: „Земя, погалена от Бог” и „Последната изповед на Апостола” са наградени с национални награди. Първата с годишната награда на СБП – 2004 г., а втората с литературната награда на името на народния писател Николай Хайтов – 2010 г. Има няколко регионални награди за литература и журналистика, организирани от творчески, обществени и държавни институции. Женен, с две деца и четири внуци. От 2012 г. е редактор в областния вестник „Родопи вест”.