Създаването на български еквивалент на затвора Алкатраз поиска днес главният прокурор Сотир Цацаров, по врем ена посещението си в ПУ“П.Хилендарски“, където получиха дипломите си абсолвентите от правния факултет. Необходим е далеч по-строг режим в местата за лишаване от свобода от досегашния, това заяви Сотир Цацаров в коментар за бягството на затворници от Софийския и от Пловдивския затвор.

От проверки от прокуратурата по сигурността и обезпечеността на места за лишаване от свобода става ясно, че има неравномерност в съотношението между надзорно охранителен състав и затворници или има места където един надзирател отговаря за 49 затворници. Надзирателският труд е много ниско заплатен и протестите на надзирателите са напълно основателни, коментира Цацаров. Ниските заплати са предпоставка още за незаети места, за огромно текучество, дори и за корупционни практики. На трето място местата за лишаване от свобода отдавна са извън нормалните стандарти за сигурност и това рано или късно е щяло да се случи.

Главният прокурор връчи скулптура на лъв и фототипно издание на „История славянобългарская“ на отличника на випуск 2017 Кристиян Райчев.

На 16 април отбелязваме Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите. На днешния ден през 1879 г. Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция – първата конституция на България. Събитието се случва във Велико Търново след Берлинския конгрес /13 юни-13 юли 1878 г./. Официалното й наименование е „Конституция на Българското княжество“. Създадена е след конституциите на Гърция, Сърбия и Румъния, но в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование в елитни Западноевропейски университети.