Община Стрелча и градския Исторически музей организират почистване на местността Кулата, в чест на Деня на Земята, съобщиха от администрацията. Инициативата се родила, след като туристи сигнализирали, че най-големият мегалитен комплекс у нас, част от който е и Кулата, се нуждае от прочистване на пътеките от храсталаци, а също така и от битови отпадъци, които не особено съвестни посетители захвърлят сред природния резерват. Комплексът е имал важна роля в мито-ритуалните практики на древните траки.

Същинската част на светилището е разположена върху голям скален блок. Сравнително малко по размери, то впечатлява с архитектурните си решения. От северната му страна е разположено голямо вкопаване тип „казан“. Пред него е оформена „пиростия“ – съоръжение, свързано с гадателски практики и с мита за Дионис. Скално изсечена арка, оформена от един монолит, е единствената от такъв тип на територията на Стрѐлча от известните досега. Кулминацията на светилището е скален трон, поставен върху 2 игловидни скали, с приблизително кръгла форма.Източната му част е оформена седалковидно. Ако човек седне на трона пред очите му се разкрива гледка обхващаща целият южен хоризонт на 180 градуса като в далечината се синеят склоновете на Родопите и Рила.

На по-ниското ниво около трона е оформена пътека, която обхожда подножието му. Интересен е фактът, че тронът както и арката са ориентирани към изгрева на пролетното слънце, което загатва, че мястото не е случайно и е служело за провеждане на езически ритуали, свързани с възраждащата се природа. На север пътеката се разширява в площадка, която стъпаловидно слиза към подножието на масива. Площадката и околните скали са осеяни с вкопавания с правилни форми, които не будят съмнение за изкуствения им произход. В южното подножие на трона пътеката преминава под скална арка, която сякаш е изсечена в скалата.

На юг от основния скален масив, на сравнително добре оформена скална площадка, се намира изправен скален стълб, т.нар. менхир. Скалните масиви около него също са прорязани от изкуствени вкопавания. На семантично ниво менхирът се разглежда от учените един от най-старите символи на мъжкото начало и на Слънцето. Менхирите също се считат за едни от най-старите астрономически уреди използвани за наблюдение на небесните тела и за промяната на сезоните.

Почистването на комплекса ще бъде на 27 април, а желаещите се събират в 9 часа, пред музея.