Във връзка с тревогата, която завладя населението на с. Попинци след съобщението, че „Асарел Медет“ АД възнамерява да започне проучвателна дейност в площ „Борова могила“, попадаща в землището на общ. Панагюрище и общ. Стрелча, с размер 26.2 кв.км, искаме да приканим жителите на с. Попинци активно да изразят своята гражданска позиция чрез участие в мирен протест на 1-ви май 2018 г. на пешеходната пътека срещу старата Ветеринарна лечебница, съобщи Цветелина Гугова. 

Площта „Борова могила“ обхваща землището на с. Попинци, включително местност „Петелово“, към която знаем, че има интереси от много години. Веднъж вече се преборихме за живота и здравето на нас и нашите деца. Възнамеряваме и този път да направим всичко възможно Попинци да не се превърне в едно от многото изчезващи села в България. В региона има вече достатъчно действащи и недействащи (но не и безвредни) мини, които тровят водата, почвата и въздуха ни. Откриването на още един рудник би било равносилно на екологична катастрофа. Всички знаем за завишения брой онкологични, белодробни и алергични заболявания сред възрастни и деца в общината. Ние, попинчани, не искаме заради икономически интереси да жертваме живота и здравето си! Нека се обединим и покажем, че сме готови за борба!

Повод за възванието е обръщението на кмета на Попинци –  Стоянка Ставрева, която уведоми жителите на Попинци, че в кметството е постъпила информация от „Асарел – Медет“ АД относно намерението на дружеството да направи 11 сондажа върху площ от 500 кв.м в местността „Петелово“, в частност „Коминско чукарче“, с цел проучване наличие на залежи от медна руда, за което имат разрешение от МОСВ и Министерство на икономиката и енергетиката и последващо евентуално разработване и добив на мед, чрез открит рудник след няколко години. Тъй като при извършване на такива дейности мнението на местното население не е без значение, необходимо е да дадем становище в срок до 24.04.2018 г. за гласуване в Общински съвет Панагюрише.

Аз лично имам своята позиция, но за мен много по-важно е мнението на широката попинска общественост по един такъв въпрос с изключителна важност за бъдещето на селото ни, поради което се обръщам към всички жители за активно изразяване на мненията – за или против намеренията на „Асарел-Медет“ АД, както в соц. мрежа, така и на място в Кметството в дните петък и понеделник, като ще застана твърдо зад решението на преобладаващото мнозинство. – съобщи още г-жа Стоянка Ставрева.