По повод Световния ден на книгата Библиотеката при НЧ”Развитие-1873” – Пещера вчера се проведе отборното състезание за средношколци “В света на книгите”. В него са включени въпроси за герои, книги и автори на книги, обхващащи учебния материал по литература, съобщи библиотекарката Богдана Сиракова.
Участниците в състезанието бяха два отбора от училищата – СУ “Св.Климент Охридски” и ПГХВТ “Атанас Ченгелев ”.
Всеки отбор се състоеше от 5 ученика, от 8 –ти до 12-ти клас включително. Отборите се състезаваха в два кръга.
На първо място се класира отбора на СУ “Св.Климент Охридски”, на второ място ПГХВТ “Атанас Ченгелев. И двата отбора бяха отлично подготвени от преподавателите – г-жа Цветка Петкова и г-жа Васвие Мехмедова. Награди връчи председателят на НЧ”Развитие- 1873” г-жа Верка Климентова. Благодарим и на любезното съдействие на спонсорите на мероприятието – г-жа Йорданка Филева, издателствата „Персей”, „Труд”, „Хермес” , които осигуриха подаръци за участниците, заяви Богдана Сиракова.

23пещера1

Световният ден на книгата и авторското право се чества от 1995 г. насам по инициатива на ЮНЕСКО, като признание на ключовата роля на четенето за образованието и за развитието на личността. На този ден 23 април, се възкресява идеята за вечно живото слово, за неумиращата книга и вдъхновяващата й сила. Това е датата на раждане или кончината на автори като Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков. И понеже “животът не се мери с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ни”, книгата е мост към нашето истинско, дълбоко скрито човешко Аз. И “ако си посадил поне едно дръвче, не си живял напразно”, то ако си прочел поне една книга, животът ти е имал смисъл.