Децата от ДПУ-Пазарджик взеха участие в Националното полицейско състезание на доброволците от Детското полицейско управление. Надпреварата се проведе вчера в Националната спортна академия.

Състезанието премина в три етапа – лична полицейска защита, пътна безопасност и оказване на долекарска помощ на пострадал. В първата дисциплина най-добре се представиха участниците от ОДМВР- Пазарджик. Доброволците от НУ „Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик буквално „сринаха“  конкуренцията , като заеха призовото място сред общо 56 двойки. В комплексното класиране нашите възпитаници заеха четвърта позиция сред общо 23 отбора от областните дирекции в страната. На награждаването присъстваха и главният секретар на министерството главен комисар Младен Маринов, директорът на ГДНП, главен комисар Христо Терзийски, зам.-директорът на ГДНП, ст. комисар Благородна Макева, Анжелина Тотева, съветник на министъра на МВР, Мартин Михел, полицейски аташе на посолството на Швейцария у нас, митрополит Герасим, и зам.-ректорът на НСА, проф. Николай Изов.

Освен състезанието, организаторите от ГДНП организираха и специална програма с демонстрации за децата. Те имаха възможност  отблизо да видят как действат служителите от СОБТ, които демонстрираха как се залавят терористи и как се обезврежда взрив. Демонстрация по оказване на долекарска помощ и реакция на структурите на Пътна полиция при пътен инцидент представиха доброволци от БЧК, заедно с пътни полицаи. Най-голям интерес у децата предизвика срещата с четириногите помощници на полицаите – кучетата и конете.

Програмата „Детско полицейско управление“ е с двегодишна история. В момента Детски полицейски управления има към всички Районни управления на МВР в страната. В тях се обучават над 4500 деца на възраст от 8 до 12 години. Там се усвояват знания и умения по оказване на първа долекарска помощ, лична защита, безопасност на движението по пътищата, здраве, етика, право и как да оцеляват в природата. Идеята на програмата е децата, забавлявайки се, да усвоят различни, интересни и полезни знания, които да им помогнат да вземат правилните решения в трудни ситуации.

 

Ръководството на ОДМВР-Пазарджик благодари на доброволците за изключително успешното им представяне и изразява специални благодарности към ръководството на НУ „Никола Фурнаджиев“, към класния ръководител и родителите на децата, към старши инспекторите от ОДМВР и РУ-Пазарджик  Мария Панайотова и Марияна Димитрова за положените усилия в подготовката за състезанието.