Благодаря на председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева за готовността и да съдейства за разрешаването на един изключително наболял за община Стрелча проблем – ниските изкупни цени на розите и подозренията за картел в розопроизводството за ниските изкупни цени. Като кмет на Стрелча – община с дългогодишни традиции като розопроизводителен център, аз съм силно обезпокоен и вчера настоях за разговор с г-жа Караянчева по този важен проблем, който според мен е не само от регионално, но и от национално значение, съобщи кметът Стойно Чачов.

По време на срещата, получих нейното уверение, че проблемът ще бъде обсъден на заседание на парламентарната комисия по земеделие в парламента, идната сряда. В качеството си на кмет, но и в качеството си на представител на семейство с дългогодишни традиции в розопроизводството аз съм силно обезпокоен, че липсата на ясни правила и липсата на гарантирани минимални изкупни цени на розовия цвят могат да имат изключително тежки, пагубни последици за Стрелча и региона. Това е и причината, днес да изпратя и писма във връзка с проблема до председателя на Комисията по земеделие и храните в Народното събрание г-жа Десислава Танева и до председателя на Комисията за защита на конкуренцията г-жа Юлия Ненкова.

Към това искане ще се присъедини и кметът на Брацигово – Петко Петков, който също е изслушал оплаквания на розопроизводителите и те са недоволни от това, че към момента розовият цвят в града се изкупува по 2.50 лв. Розоберачите искат по лев на набран килограм, а разходите за пръскане и обработка на розите надхвълят оставащия лев и половина. На практика производителите са се трудили за нула лева печалба, коментираха вчера брациговци, участвали в градските тържества посветени на годишнината от Априлското въстание.