Над двеста розопроизводители се събраха днес в 18 ч. на центъра на Стрелча, за да протестират срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. Хората са възмутени от това, че им изкупуват продукцията срещу 2.50 лв. за килограм, а цената на розовото масло е скочило шест пъти от 2000 г. насам.

Миналата година килограм рози се е изкупувал срещу 4.50 до 5 лв. Тази година обаче фирмите, които изкупуват продукцията са обявили цена от 2.50 лв., с мотива, че все още имат залежала продукция от миналата година.

Според производителите това са пълни измислици и реален опит да се извият ръцете на хората, които отглеждат гордостта на България – маслодайната роза. Нито една от големите фирми, които изкупуват не смята да променя цената, а розопроизводителите не смятат да продават. Продукцията им е конкурентно способна на международните пазари, а нивите, които обработват хората са малки, защото добивът на розов цвят е поминък, който им помага да закърпят семейния бюджет.

Протестите ще продължат и утре, а стрелчани се надяват на подкрепа и на производителите от другите краища на областта и страната. Държавата трябва да се намеси, смятат участниците в протеста, защото в противен случай, кризата ще се задълбочи.