Абитуриентите днес за последен път прекрачват прага на класните си стаи. Във всички средни училища в областта са организирани изпращанията им, а за повечето от школата това е дългоочаквано събитие. Дванадесетокласниците ще кажат сбогом на учебниците и своите приятели, защото тепърва им предстои да правят или вече са направили своите избори, за това къде ще продължат обучението си.

Малка част от завършващите ще се насочат направо към пазара на труда, сочат справките от предишни години. Процентът на кандидатстващите зрелостници е повече от осемдесет, като те предпочитат предимно хуманитарни професии, с математика продължават най-вече възпитаниците на МГ“К.Величков“, а най-много лекари са излезнали от ЕГ“Б.Брехт“.

През следващата седмица ще започнат и баловете на училищата, а днес все по-често ще чуваме клаксони на автомобили, накичени с балони. На 21 май е първата матура по български език, два дни по-късно абитуриентите ще се явяват на втория си държавен зрелостен изпит, а третият, който е по желание е насрочен за периода от 29 май до 1 юни.