Лятото вече потропва на вратата, а вие имате излишни килограми, които ви тревожат? Има решение на този проблем и съветът на дитолозите е да опитате да смъкнете нежелания товар от тялото си с помощта на диетата „Даш“.

През последните години тя е смятана за една от най-успешните и полезни за здравето. Този режим е съставен от диетолога Марла Хелър. Всъщност цялото му наименование е „Диетичен подход към регулирането на хипертония“, тъй като първоначално е измислена за намаляване на кръвното налягане и мазнините в кръвта и има значително въздействие дори при заболявания като диабет и рак, а отслабването е просто допълнение. Самата диета е доста универсална и се счита за добре балансирана, тъй като е наистина разнообразна. Тя е разделена на две фази, след които вече ще се чувствате като нов човек.

Диетата протича в две фази. Първата от тях изисква в продължение на две седмици да консумирате само храни, които са богати на протеини, а също така и зеленчуци. Става дума за риба и пилешко, които са в основата на диетата, а също така обезмаслено сирене и кашкавал, кисело мляко, яйца и шунка. Със сигурност трябвада забравите въглехидратните храни – тестени изделия, картофи, ориз. Разбира се и сладкишите, както и плодовете, включително и сушените, защото те съдържат плодова захар. А също така и алкохола. Трябва да консумирате много вода, а също така и сокове, които обаче не съдържат подсладители. Редовното хранене е много важно и не трябва да се пропускат хранения.

След това, количеството на храната трябва да бъде умерено и като мярка може да се използва дланта на ръката: количество месо или риба, които ще ядем в едно хранене, трябва да бъде с размера на дланта ви и нека прибавим шепа зърна, ядки и соя след хранене. Сиренето трябва да се консумира в малки количества до 50 г.Относно зеленчуците – не се притеснявайте: яжте колкото искате.

В края на тази фаза ще сте загубили около 2 килограма, но отслабването ще продължи и за около два месеца може да се разделите с 4-15 кг. Освен това ще засищате глада си с много по-малко количество храна и ще балансирате нивата на кръвната захар.

Вторият етап – трябва да продължите да ядете много протеини и зеленчуци с всяко хранене. Също така са разрешени две порции плодове на ден. Можете да повишите нивото на активност. С яденето, добавете една филийка хляб или половин чаша варени макаронени изделия или  същия брой сварен ориз. Или малко картофи с една супена лъжица пълнозърнести храни. Прибавете към менюто и пресни плодове. 

Не забравяйте, че на този етап можете да продължите да губите тегло (и подобрявате здравето).