Младежите от Съвета за младежка политика поставиха къщичка за книги на площад „Константин Величков” с цел да направят книгите и четенето им по-достъпно.

Днес официално бе открита поставената на площад „Константин Величков” къщичка за книги „Вземи и остави”. Тя е дело на младежите от Съвета за младежка политика, а книгите, поставени в къщичката, са подарени лично от тях. Инициативата цели да направи книгите още по-достъпни за всички любители на четенето. На къщичката има и поставени инструкции за използване, които гласят: “Вземете книга; прочетете книгата и я върнете или оставете друга”.

Инициативата е част от „Месеца на четенето”, по време на който Съветът за младежка политика, съвместно с Община Пазарджик организираха вече две събития, свързани с литературата – Представяне на дебютната стихосбирка на Лилия Йовнова – „Моментът преди порастване” и включиха Пазарджик в европейската „Нощ на литературата”.

Съветът за младежка политика е неправителствена организация, която подтиква младежите към граждански активизъм, чрез форми на неформално образование, младежко включване и др. До момента Съветът е осъществил редица събития и кампании в град Пазарджик, включително тренировъчен лагери за развиване на личностните умения, публични дискусии с програмисти,  графични дизайнери, младежките делегати на България към ООН и др., „Зелен рай”, „Какъв ти е проблемът?”,  „Нощ на литературата”, TEDxPazardzhik и др.