Пътят Пловдив – Пещера ще бъде блокиран утре от протестиращи розопроизводители, съобщиха граждани от Стрелча, Бяга и Брацигово. Решението бе взето след като вчера се състоя среща на производителите в Стрелча, освен от двете общини, там имаше и хора от подбалканските Карлово, Хисар и Сопот.

Изкупната цена на розата в днешния ден е 1.80 лв. за килограм, това е пагубно за всички, които са избрали розопроизводството за поминък, разказаха хората. В момента има огромно напрежение, тъй като производителите не желаят да берат розите си, за цена от два лева за килограм. Миналата година розовият цвят е бил изкупуван от четири до четири и петдесет лева за килограм.

Между 10 и 11 000 евро е цената на килограм розово масло, това е и причината хората да настояват за по-високи цени на изкупуване. Според тях розопреработвателите са направили картел и умишлено държат цената на гюла толкова ниска. Според Асоциацията на розопреработвателите пък, осемстотин литра розово масло не били продадени, а причината за това било лошото качество на розата. По-обезпокоителното е това, че те не спират да изкупуват, а на всичкото отгоре на цена, която е унизителна за хората.

Хората взеха решение да направят Сдружение на розопроизводителите по места, за да могат да водят преговори с държавата, която би могла да субсидира производството, което е традиционно за нашия регион. В противен случай хората ще спрат да отглеждат маслодайните рози, а така на практика ще се обрекат и на глад.

Кметът на Стрелча Стойно Чачов, народните представители Светла Бъчварова и Йордан Младенов, дойдоха в курортния град за да разговарят, с притеснените стопани за наложения картел. Пред властимащите недоволните розопроизводители от региона се заканиха, че няма да се спрат пред нищо, докато не бъде оценен труда им. Кметът и депутатите обещаха пълна подкрепа на бранша.