Промени в Методиката за субсидиране на лечебни заведения, които ще засегнат болниците за долекуване и рехабилитация на белодробни болести, готви Здравното министерство.

С тях ще се даде възможност на четирите лечебни заведения във Велинград, Роман, Искрец и Трявна при наличие на свободни легла да приемат пациенти над 18-годишна възраст без ТЕЛК решение за загубена работоспособност над 50%. Това ще става при условие, че е приложена достатъчна медицинска документация, потвърждаваща наличието на неспецифично белодробно заболяване, изискващо продължаващо лечение и рехабилитация в болница. За целта съответното лечебно заведение трябва да поддържа листа за планов прием и не по-висока от 75 на сто месечна използваемост на пневмологичните си легла.

Всичко това става ясно от писмен отговор на здравния министър Кирил Ананиев на въпрос от депутата от БСП Георги Гьоков.

Ананиев допълва още, че на лечебните заведения са дадени указания да не връщат пациенти, независимо дали са със загубена работоспособност над 50%, и да отчитат дейностите за тях.

„Надявам се с тези мерки да се гарантира финансовата стабилност на държавните специализирани болници за долекуване и рехабилитация на белодробни болести, както и осъществяването на необходимото продължаващо лечение и рехабилитация на нуждаещите се пациенти“, отбелязва министърът.

Припомняме, за проблема алармираха от болницата във Велинград, като стана ясно, че след влизането в сила на новата методика по-голямата част от леглата в лечебното заведение остават незаети, като същевременно множество пациенти вече не могат да се възползват от лечението там, тъй като са с под 50% ТЕЛК. Междувременно бе организирана и подписка за спасяването на лечебното заведение, откъдето посочиха, че при тази заетост на леглата болницата бързо ще влоши сериозно финансовото си състояние.