По вариант I работят зрелостниците на втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор, който започна в 8 ч. днес. Изтегли го репортерът на Нова телевизия Мария Димитрова. Дванадесетокласниците имат на разположение четири астрономически часа, а тези със специални образователни потребности – шест часа.

Те можеха да избират да се явят на един от общо 13 учебни предмета. Най-много ученици заявиха участие в изпита по биология – 13 820. Английски език посочиха 13 744, а география и икономика – 6904. Над 10 000 зрелостници предпочетоха вместо втора матура в дипломата им да бъде вписана средната оценка от държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.

В 10 ч. започна и националното външно оценяване по математика за учениците в седми клас. Те пишат по вариант II, който беше изтеглен от репортера на БНР Александра Михайлова. Изпитът се състои от 2 модула. Първият е с 20 задачи със затворен и със свободен отговор. Продължителността му е 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Във втория модул седмокласниците трябва да решат 4 задачи – 2 с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е 90 мин., а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пожела успех и на зрелостниците, и на седмокласниците. Според нея ключът към успеха на изпитите са спокойствието и натрупаните знания.