Нова гостуваща изложба е подредена в Регионалния природонаучен музей – Пловдив. Участие в нея имат и творби създадени от пазарджишките микробиоложки Силвия Велева и Силвия Ветренска. 

Когато стане въпрос за изкуство, бактериите и плесените не са първото нещо, за което се сещаме, но учени от България показват художествената страна на една неособено привлекателната тема в изложбата „Агар Арт“. Тя ще се проведе между 1 юни и 1 юли тази година в Регионалния природонаучен музей – Пловдив и включва 40 творби от микроорганизми. Изложбата пристига при нас след едномесечно гостуване в Националния природонаучен музей при БАН.

В България началото на тази необичайна форма на изкуство е поставено през 2016 г., когато списание „Българска наука“ и RIDACOM организират първия в страната конкурс „Агар Арт“ по аналог на Agar Art Contest на Американското общество по микробиология. Той, от своя страна, е вдъхновен от първата в света рисунка с микроорганизми на редактора на списание „Българска наука“ Росица Ташкова и огромния интерес, който предизвика нейната бактериална елхичка. Първото издание на конкурса предизвика голям интерес и в България и той се проведе отново през 2017 г., като 25 екипа от микробиолози от цялата страна приеха предизвикателството да покажат своята креативност и умения и представиха 140 произведения от различни бактерии.

„Да рисуваш в петри е вдъхновяващо, защото микробите са активна част от творческия процес. Тези произведения не само приличат на живи, те са живи и отнемат време да станат видими с просто око, да придобият форма и да разкрият цветовете си. А най-голямото предизвикателство е да гледаш как създаденото от теб на платното постоянно се променя“, коментира създателката на този вид изкуство, микробиологът Росица Ташкова. „И тъй като микробиологичните бои са живи, произведението се развива за ден-два, демонстрира красотата си и след това започва да отмира – истински микро кръговрат на живота.“

Изложбата се организира от списание „Българска наука“ с финансовата подкрепа на на RIDACOM и със съдействието на Регионален природонаучен музей – Пловдив и ARUNA PR Advisory. Куратор на изложбата е Милена Радева.

Спомнете си как се представи Пазарджик на миналогодишния конкурс – ТУК