Нидал АЛГАФАРИ

Приятели,

На този ден, Празника на буквите, азбуката и писмеността, споменаваме само онези, които са я създали и ползвали. Нека отдадем заслужената почит и на онези, които я опазиха. Онези малко знайни наши предци, които са дарявали, че да ги има даскалата и училищата, читалищата и библиотеките, университетите и институтите. Онези наши пра, пра- дядовци и баби, които са заплащали доволно труда на даскалите.

Богатите и заможните, които са развързвали кесиите си, че повечето ни поборници за свобода да могат да четат и пишат. Децата им да получат знания в Цариград, Виена, Париж. Да почетем и онези, които са продавали нивичката си, че да се измъкнат следващите поколение от тъмната на неграмотността. Сега е време да благодарим и почетем всеки, спомоществувател подкрепил творец.

Днес много чиновници ще застанат пред децата и творците и през микрофони гръмко ще говорят ли, говорят. Ще четат написаното от асистентите им, ПР-те им и след това ще идат да полеят гърлата си на държавните софри. Ще хапнат обилно и като полегнат да им се слегне, отново ще отидат бедушните им тела зад бюрата и ще забравят, как гинат оскотяли в мизерията си културни дейци.

Колко от тези гръмогласни изричащи безсмислени думи чиновници най-висши ще се сетят как оцеляват читалищата и читалищните дейци, които са крепили и още крепят българското и българщината. Колко по-велико е да получиш признанието на музейните деятели, читалищните дейци, писателите, художниците, композиторите, музикантите, режисьорите, артистите, оркестрите и ансамблите, от това да те погали по главата чиновник на господа.

От неговите предшественици може да се научи, как те са давали широта на творчеството и сега не си спомняме кой папа или владика, крал или цар, президент или министър е бил по времето на Микеланджело, Да Винчи, Моцарт, Хендел, Захари Зограф, Кольо Фичето, Паисий, Димитър Талев, Чудомир, Елин Пелин, Йордан Йовков, Дечко Узунов, Златьо Бояджиев, Панчо Владигеров, Пипков.

Да ви е честит празника даскали, музейни дейци, читалищни деятели, творци. Вие сте носителите на духа на предците ни. Благодаря ви, че въпреки политиканите носите с гордо вдигната глава на крехките си мишци завещаната ни от векове мъдрост на буквите, думите, нотите, митовете и легендите. Вие сте писали и пишете историята на българите!
Поклон!