Сто години от рождението на Спас Господов ще бъдат отбелязани днес в Пазарджик. Това ще се случи в зала „Маестро Георги Атанасов“, а в тържествения концерт ще вземат участие Ансамбъл „Пазарджик“, както и детско – юношески фолклорен състав „Здравче – венче“ от Велиград. Началото на възпоменателната вечер е в 18.30 ч.

Сто години от рождението на Спас Господов се навършиха на 23 април 2018 г. Семейството му е с панагюрски корени и се заселва в Пазарджик през 1911 г. Бащата – Никола е майстор бакърджия. След продължително боледуване през 1926 г. умира майката на Спас, като оставя четири сирачета на възраст от три до тринадесет години. За да помага в издръжката на децата Спас напуска училище и се хваща на работа в каучуковата фабрика „Братя Сотирови“, а по-късно се мести на други работни места, предимно като общ работник.

Завършва гимназия в Пазарджик през 1935 г. Приет е за студент по химия в София през 1940 г. Развива активна дейност като член на БОНС. През 1943 г. е арестуван и осъден на петнадесет години строг тъмничен затвор. Посреща Девети септември там. От есента на 1947 г. е последователно Първи секретар на Околийските комитети на БКП в Пазарджик, Пещера, Асеновград. През 1957 г. в Пловдив.

След създаването на окръзите през 1959 г. е избран за Първи секретар на Окръжния комитет на БКП – Пазарджик и работи там до март 1969 г.

Бил е народен представител в Четвърто и Пето Народно събрание. После е посланик в Румъния и Ирак.

Голяма част от днешния облик на Пазарджик дължим на Спас Господов. По негово предложение в града по време на социализма са изградени сградите на ДКТ „Константин Величков“, хотел „Тракия“, Профсъюзния дом, Пощата, Младежкия дом, Сградата на Историческия музей и ХГ“Станислав Доспевски“, Държавен архив, Общината и много други.

Спас Господов почина на девети юли 2007 г.

28спас