Райско кътче топли сърцата на жителите на Пазарджик, които живеят на ул. „Георги Раковски“. Цветята цъфтят от години там, а за градината се грижи една от най-възрастните обитателки на блока, разказа домоуправителката г-жа Бакърджиева.

29парк1

Градината, която е разположена до трафопост между петте огромни блока, които се намират точно срещу първата пазарджишка Билла, съществува от десет години насам. Тя се поддържа с колективните усилия на всички живущи в блока от номер пет. Всеки месец общо седемдесет и двете домакинства даряват по тридесет стотинки за градината. Средствата се ползват основно през лятото, за да се плаща водата за поливане и по взаимно съгласие всички са решили, че през лятото ще дават скромната сума от тридесет лева на 84-годишната пенсионерка, която самоотвержено продължава да развъжда розовите храсти, детелини, маргаритки, божури, бегонии и карамфили.

29парк3

В началото, пък и сега има несъгласни с проекта, който внася усещането за красота и пролетност в ежедневието им.

Преди да направим градината, това беше място където хора от нашия и съседни блокове си хвърляха торбите с отпадъци, разказва г-жа Бакърджиева. След това, когато насадихме първите цветя това спря да се случва. Сега всички са много горди с придобивката, но има и хора, които считат, че за нея трябва да се грижи общината.

Няма как да им обясня, че междублоковите пространства са наша грижа, разказва домоуправителката. Има много хора, които смятат, че всичко извън техния праг е работа, която трябва да свърши общината. Но пък общината трябва да контролира, смята г-жа Бакърджиева. Тя допълва, че от месеци насам не е виждала служители на фирмите от чистотата, които по-рано поне се мяркали около квартала.

29парк5

Два пъти в годината рано на пролет, обикновено около Великден и после в ранната есен жителите на блока от ул. „Г.Раковски“ 5, правят сами почистване на тревните площи. Проблемът е, че вечер, особено през лятото в минипарка се събират младежи, които не считат за нужно да оставят чисто след себе си. И в момента там могат да се видят празни пластмасови чаши от кафе, бутилки от бира и всевъзможни торбички.

29парк2

Нямаме физическа възможност да чистим след всеки, казва г-жа Бакърджиева, пък и това не е редно, защото културата на хората трябва да е такава, че сами да да спазват обществените порядки.

Миналата година градината е била забелязана от общината в кампанията за „По-цветен и красив Пазарджик“, а блокът е получил награда от 300 лв. Те са били инвестирани веднага в нови цветя. Сега стопаните на градината имат нов проект, те искат да направят красива ограда, която да напомня на случайно преминаващите, че късането на цветя не е желателно. Всяка година от пролетта, та чак до есента се превръщаме в пъдари, казва домоуправтителката. Винаги идва някой, който смята, че трябва да си набере букет. Разбирам да си откъсне едно стръкче цвете, да се наведеш да го помиришеш, да му се порадваш, но ако всеки, който дойде почне да кърши, тук ще стане градина от стебла – възмущава се жената. Най-пресният такъв случай бил от преди три дни, когато мъж от съседния блок дошъл и накършил хортензии. Дошли му гости и той искал да им подари цветя.

29парк

Молбата на домоуправителката към общината е да разрешат ползването на кран, който вади сондажна вода. Имало такъв в мини – парка отсреща. По този начин ще се икономисат парите за питейната вода, с която се полива градината, а също така може да се напоява и тревата.

Особено сега малкият парк е много красив, защото в него съжителстват божури, рози, карамфили, бегонии и още много пролетни цветя. Градината е и поредното доказателство, че когато човек има желание и сърце за красотата, може да я подари на всички останали. Ако имате път към магазин Билла, зад кръговото с новия шадраван, преди моста на Марица, погледнете към отсрещния тротоар. Всичката тази хубост ще ви приветства с цялата си пищност.