През 2018 г. РЗИ Пазарджик отбелязва Световния ден без тютюн – 31 май с поредица от инициативи, целящи привличане на общественото внимание към рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и намаляване нивата на неговото потребление.
РЗИ организира информационно-скринингова кампания, насочена към широк кръг от хора от различни възрастови групи. Ще се извършват измервания на въглероден оксид  в издишан въздух и количество на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи в изнесени Кабинети за консултиране и отказване от тютюнопушенето:
– на 30 май в гр. Пещера;
– на 31 май от 10 до 14 часа в кафе „Линдо“ в гр. Пазарджик, бул. „България“ /до МГ „К. Величков“/ всеки желаещ може да провери и степента на никотиновата си зависимост с теста на Фагерстрьомна въглероден оксид.
Във връзка с кампанията в началото на месец май се проведе обучения за вредата от тютюнопушенето с 50 ученици от ПГ по транспорт с. Виноградец. Гимназистите бяха тествани със смоукър лайзър /дрегер за пушачи/ и, за съжаление, някои от тях показаха високи нива на въглероден оксид  в издишания въздух. На младежите бе изнесена презентация за вредата от тютюнопушенето и демонстрация с пушещата Кукла Сю. Обучение бе проведено и с ученици от четвърти клас в НУ „Паисий Хилендарски“ гр. Стрелча.
По време на информационната кампания на училищата и детските градини се предоставят здравно-промотивни материали – «Патилата на Мравчо или колко опасни са цигарите», плакат «Избери свободата», «Пътеводител за отказване от тютюнопушенето» и стикери, предоставени от МЗ; филмите: „Денят на Яна“, „Дим“, „Невидимият“, „Пушенето забранено“.