Само едно шосе дели указателните рекламни табели за два от големите хипермаркети в Пазарджик. На два съседни стълба сочат местонахождението си Билла и Лидл. Малко по-нагоре по улицата ще видите и табелата на Кауфланд. Гледката е обичайна за много места в Пазарджик, а наличието на реклама, която се появи през последните няколко месеца не означава, че клиентите на тези вериги са оредели.

Отдавна е известно, че чуждестранните марки експлоатират безскрупулно българските производители, не инвестират почти нищо в България, нямат дори влогове в банки у нас и плащат минимални данъци, защото много често отчитат загуби. Навлизането им в центровете на големите градове пък унищожи малките квартални магазини за хранителни стоки и дрогерия, които бяха средство за препитание на десетки хиляди българи, а и много често по-удобни и уютни за пазаруване обекти.

Всички големи вериги се разплащат 30 дни след като фактурата е заведена в тяхната система. Много често те натискат доставчиците да дават фактури на ръка, които биват вкарвани в системата с два-три дни закъснение.

Договорите са направени така, че всички загуби да са за сметка на българския доставчик, а огромните печалби – за чуждестранния търговец. Ако някой не достави в „Кауфланд” или „Карфур” заявеното количество стоки, плаща глоба. Ако веригата обаче не ги продаде, загубите си остават изцяло за сметка на производителя, а парите му се удържат автоматично от следващата фактура.

В другите областни градове на България магазините на веригите се намират в центъра, в Пазарджик за родост това е избегнато, с изключение на втората „Билла“, която е на мястото на старата автогара.

За сравнение в Полша е забранено големите вериги да имат магазини в центъра на столицата или останалите градове, за да се насърчават местните търговци. Гигантите имат разрешение да търгуват само в покрайнините, на околовръстните шосета или малко извън съответното населено място. Още по-добър е примерът на Словения. Тамошните политици са постъпили по-разумно от нашите и са пуснали споменатите марки, при условие че ще продават 5 на сто словенски стоки във всичките си европейски вериги.