На 1 юни 2018 година, в зала „Европа“ на ПГ „Иван  С. Аксаков” Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България и Таня Чунтова, „Връзки с обществеността“, на официална церемония ще връчат връчат плакета на „Училище посланик на Европейския парламент“ на пазарджишката гимназия и сертификатите на посланиците.

След обобщаване на резултатите от доклада на оценителите по Програмата за училище посланик, на училищата, които са изпълнили критериите по програмата, ще бъдат изпратени плакети и сертификати за младшите и старшите посланици, участвали в нея. До 25 юни ще бъде обявено и най-добре представилото се училище, чийто екип ще има възможност да пътува до Страсбург през есента.

Тъй като ПГ „Иван  С..Аксаков” – Пазарджик е покрило всички изисквания и критерии, утре ще получим лично плакета и сертификатите си.

На церемонията утре няма да присъстват младшите посланици Сашко Пенев и Трифон Аврамов, които днес заминаха на тридневно посещение в Страсбург по покана на евродепутата Петър Курумбашев. Те ще вземат участие в младежко заседание на ЕП, заедно със 700 ученици от страни от целия ЕС, а българската делегация, от която са част двамата аксаковци е от 10 ученици.

Трифон Аврамов и Сашко Пенев ще представят Пазарджик и България от 31 май до 2 юни.

По-късно, по покана на Информационното бюро на ЕП, част от младшите посланици от ПГ „Аксаков“ ще се включат в Регионалната телевизионна дискусия „Пресечната точка на местните и европейските интереси“ с български депутати от Европейския парламент, която ще се проведе в Пловдив на 1 юни 2018 г. (петък) от 17:30 до 18:30 ч. Дискусията се организира съвместно с Българската национална телевизия като част от проекта „Парламентът на Европа – 202ПЕТ“ и ще бъде излъчвана пряко по БНТ2 с превод на жестов език.

В дискусията ще вземат участие българските депутати от Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), Андрей Новаков (ЕНП), Светослав Малинов (ЕНП), Георги Пирински (S&D), Момчил Неков (S&D) и Ангел Джамбазки (ЕКР). Те ще отговарят на въпросите на публиката, свързани с различни европейски политики. В рамките на едночасовото обсъждане ще бъдат разгледани и различни проблеми, поставени по време на обиколката на „Пътуващото студио на БНТ2” в Южна България.

Сред тях са въпроси, свързани с младежката безработица и създаването на условия за връщане на младите хора в малките населени места, реализацията и интеграцията на хората от ромски произход, възможностите за по-пряк достъп до европейски фондове в малките населени места, опростяването на документите за кандидатстване по европейски програми, по-доброто финансиране на културни проекти в малките общини и увеличаването на възможностите за кандидатстване на читалища за европейско финансиране. Младежите от „Аксаков“ са подготвили въпроси към евродепутатите, които ще зададат на срещата.

Събитието ще се проведе в Камерната зала на Драматичния театър в Пловдив, ул. „Княз Александър I“ 38, на 1 юни 2018 г. (петък) от 17:30 до 18:30 часа.

През последните близо 7 месеца, учениците младши посланици на ЕП от ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“ са едно от най-активните и креативни училища в Програмата „Училище посланик на Европейския парламент” на Информационното бюро на ЕП в България. През септември Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков” бе избрана сред 140 училища от цялата страната и стана едно от 30-те Училища посланици на Европейския парламент в България.