Очаква се бюджетът за Общата селскостопанска политика на ЕС да бъде 365 млрд. евро, от които 286 млрд. евро по първи стълб, за директни плащания, което е намаление само с 0,7 процента. Това каза министърът на земеделието храните и горите в отговор на парламентарен въпрос  зададен му от народния представител от ГЕРБ Пазарджик и зам.-председател на парламентарната комисия  по земеделие  Димитър Гечев.

Димитър Гечев попита Румен Порожанов : „Считате ли, че като председател на Съвета на министрите успяхте да насочите в правилната посока Европейската комисия в процеса на изготвяне на пакета от законодателни предложения?“  В отговор Порожанов  информира, че в края на тази седмица се очаква комисарят Фил Хоган да представи законодателните предложения, за които и България е работила активно както с Европейския парламент, така и с европейската асоциация на производителите от Копа Коджека. Порожанов увери, че в позицията, която обединява всички страни няма съществени различия за структурата, приоритетите, опростяването и всички най-важни параметри за Общата селскостопанска политика (ОСП).

„Затова сме оптимисти, че предлаганото законодателство ще бъде одобрено от всички страни членки. Част от високотехнологичните страни като скандинавските и Холандия например са с малко по-различна визия, но от гледна точка на европейската солидарност според нас няма да има съществени проблеми“, посочи  Румен Порожанов. Той  каза още, че Българското председателство продължава с дебата по първоначално представените драфтове по законодателните предложения. Очаква се да бъдат разисквани три регламента, които ще бъдат представени първо в Брюксел, а в началото на следващата седмица на неформалното заседание на министрите от Съвета в София. Темата ще бъде основна и ще бъде приета в последствие и от Австрийското председателство.

От отговорът на Румен Порожанов  стана ясно още, че се очаква  бюджетът за Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС да бъде 365 млрд. евро, от които 286 млрд. евро по първи стълб, за директни плащания. За втория стълб средствата са 78.8 млрд. евро, за развитие на селските райони. ЕК предвижда намаление от 5% на общия бюджет. Същото е и намалението на бюджета за кохезионна политика. За това, че бюджетът беше намален само с 5%, ЕК направи много сериозен пакет в приходната част. Първи и основен приход са вноските от страните членки, вноската сега е 11.4% за всяка една страна. Само 0.7 %  е намалението по директните плащания. Единственото за прибалтийските държави има увеличение с 4%. В края на седмицата се очаква да се представят законодателните предложения по ОСП.  Няма съществени различия в позициите на ЕП и страните членки – каква да бъде структурата и приоритетите в политиката на ОСП, бе категоричен Порожанов.