Златна каменна река „потече“ днес от входа по стълбището на Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев“. Всъщност става дума за артинсталация, която се появи сутринта там, за да сложи началото на седмото издание на феста „Арт идея – Арт алея“, който ще продължи до седми юни.

Проектът е за съвременно изкуство в градска среда и е дело на “Арт Компас” и Арт Фондация ДОМА , а за да бъдем още по-конкретни това са артистите Валентина Шарра (Италия), Виктория Георгиева (MOUSE), Александър Виолетов, Мартин Табаков, основната им локация е Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“.

01златна река1

Освен реката, която има много тълкувания и пряко води към интерпретацията „Думата си тежи на мястото“, а „Знанието е злато“, посетителите на библиотеката ще видят и интересен „сламен“ човек, който пък се опитва да изкачи стълбището и да стигне до портите на книжното хранилище.

01сламен човек

Артистите ще работят и по други елементи от фасадата на сградата и заобикалящото я пространство. Те имат проект за разнообразяване на рампата за инвалиди, а също и за създаването на стенопис.

Ако все още не сте посещавали и парк „Писковец“, горещо ви препоръчаме да направите това надвечер, когато ще видите днешната работа на артистите и ще се насладите на сенките в парка.