Милен Пенев е свързан дълбоко с Пазарджишкия театър. За него днес малцина си спомнят, а младите актьори едва ли са чували името му. Той е дебютирал в легендарната филмова лента „Козият рог“, той е и първият, който се превъплъщава в ролята на Христо Ботев във филма „Свобода или смърт“.

02милен пенев

На 2 юни, в рамките на Фестивал на изкуствата „Арт Идея – Арт Алея“, Ви каним на прожекция на моноспектакъла „Свободата е мила, истината е свята“, продукция на телевизионен център Пловдив – 1982г. (съвместна инициатива на Българска национална телевизия, Община Пазарджик и Театър „Константин Величков“ гр. Пазарджик). С прожекцията ще почетем 75-годишнината от рождението на Милен Д. Пенев. Тя ще започне в 18.00 ч. в Драматичен театър „К. Величков“ – Пазарджик и е безплатна.

Милен Димитров Пенев е роден е във Варна на 13 април 1943 г. Завършва ВИТИЗ „Кр.Сарафов“ през 1967 г. със специалност актьорско майсторство. Работил е в Сатиричен театър „Ал. Константинов“, Театър „София, Пловдивския драматичен театър, а последната му месторабота е в Пазарджик. Умира на 1 януари 1992 г. при мистериозни обстоятелства.

В последните дни от живота си, Милен Пенев бил разочарован от случващото се в българския театър. Сам научил за уволнението си от бележка на информационното табло в Пазарджишкия театър. Същият ден тръгнал за София. На Нова година посетил дома на приятелка. Тръгнал да си ходи около полунощ, след няколко часа бил открит мъртъв в Докторската градина.