Разходка в гората за малко не свърши с погребение, след като възрастна семейна двойка си сготвила супа от отровни гъби. Двамата пенсионери са от София и в съботния ден пристигнали на вилата си в летовище Атолука. Хубавото време ги повело на разходка в гората, а там те открили множество гъби. Сред тях имало манатарка, но всички останали били отровни. Мъжът и жената си сготвили супа от находките, а чорбата миришела доста апетитно. Все пак преди да започнат да хапват, те решили да се допитат до някого за ядливостта на гъбите. Така се озовали при собственичката на къщата за гости Ваня Вълева. Бабата и дядото мислели, че гъбите са челядинки.

04гъбари

Младата жена се притеснила, защото не разбрала, че те не са консумирали от супата. Тя самата също не разпознала набраните видове, които те ѝ показали на снимка от мобилния телефон на единия от двойката. Първоначално жената си помислила, че трябва да ги качва на колата и да тръгва към Пещера, където се намира най-близката болница. Когато отново започнала да ги разпитва обаче станало ясно, че те не са яли от супата. А веднага след като осъзнали грешката си пенсионерите я изхвърлили.

Снимката със злополучните гъби бе публикувана и във фейсбук страницата на „Гъбите и гъбарите“, част от тази група редовно идва и на Атолука, като в две поредни години направи тук свои срещи. Повечето от гъбарите недоумяват как е възможно да се консумират и берат гъби от хора, които дори нямат и бегла представа, че отровата на някои от набраните видове в състояние да ги покоси за минути, а други могат да увредят непоправимо черния дроб на жертвите си. За щастие историята е завършила с хеп енд, но ежегодно в България, отровни гъби са причината за смъртта на трима до десет души, сочат мрачните статистики.