Две длъжностни лица от Държавно горско стопанство „Алабак“ са задържани заради незаконна търговия с дървесина. Това е в резултат на провежданите активни действия на служителите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик по противодействие на престъпленията свързани с горите.

Преди няколко дни органите на реда установили, че са извършва товарна дейност от временен склад позициониран на сечище, чиято експлоатация е спряна още през 2017 година. Въпросното сечище и горски масив са общинска собственост и поради това е преустановен добивът в този район. В хода на работата по случая органите на реда разбрали, че в основата на извършеното престъпления стоят К.А.- 41г., който е началник на горски участък и неговия подчинен лесничей М.Д.- 50г. Двамата са служители на Държавно горско стопанство „Алабак“  и са организирали превоз на общо 24 куб. метра иглолистна дървесина за огрев,  която е взета от временния склад на нефункциониращото сечище.

В хода на работата станало ясно, че данните в издадения превозен билет не отговарят на реалните. Транспортирането е станало с помощта на камион „Мадара“ , управляван от  водач, който доставил дървата на съвсем различно от описаното в превозния билет място. Той взел парите от клиента и след като си удържал сума за транспортните разходи предал остатъка на двамата горски служители. При разследването са извършени  разпити на свидетели, огледи на местопроизшествия, образувано е досъдебно производство. Случая е докладван на Районната прокуратура в курортния град.

Междувременно служителите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ извършили проверки на фирми за преработка на дървесина функциониращи на територията на гр.Пещера. Инспекциите били извършени съвместно с представители на ТДНАП-Пловдив, Регионалната дирекция по горите и Дирекция „Инспекция по труда“ в Пазарджик. В една от фирмите съвместният екип констатирал разлика в наличностите  на дървесина между водещите се в електронния дневник и реално съхраняваните в склада. Установена е и липса на задължителното за обекта фискално устройство, за което инспекторите от приходната администрация са съставили акт за установяване на административно нарушение.