Първа копка на мащабния ремонт, който обхваща четири пространства в района на кв. Болницата и комплекс Марица, бе направена в жаркия понеделнишки следобед, на метри от магазин Тарита, на ул. „Болнична“ 25 в Пазарджик. Огромна табела известява жителите на квартала за проекта, но всъщност от нея не става ясно, че сумата от над седем милиона лева е предназначена за четири работни площадки.

Първата от тях се намира на ул. „Пловдивска“, става дума за островчето, от което започва ул. „Димчо Делянов“, ремонтът на алеите, тревните площи и асфалтовите улици ще продължи до края на малкия парк след блоковете. По тази площадка, на която също кипят ремонтни дейности, ще се направят нови тревни площи, велоалеи, подмяна на асфалтовите покрития и още много дейности, които ще станат видими в хода на работата по тях. Предвидено е обособяване на променадна алея по продължението на канала Паша арк, изграждането на детска площадка и създаването на две нови спортни площадки.

В този район на града ще бъдат оформени и нови паркоместа за живущите, ще бъдат подменени тротоарните и алейните настилки. Предвидено е поставянето на велостойки, паркова чешма и малко водно огледало, беседки, съдове за смет, пътна сигнализация и водопровод за снабдяването на  водните съоръжения и точкови улични оттоци.

Втората работна площадка е в междублоковото пространство между ул. „Д. Греков“ и ул. „Дунав“, в района на комплекс „Манастирите“, там също се работи в момента, а когато ремонтът приключи се очаква, хората живущи наоколо да могат да зърнат през прозорците си следната гледка.

04ремонт греков

Третата площадка обхваща целия жилищен комплекс зад магазин „Тарита“, като там вече е извършена подмяна на основния водопровод и канализация, шахтите по пътя ще бъдат повдигнати, тъй като ще бъде подменен изцяло и асфалтът на улиците, ползвани от жителите на комплекса. Към момента са премахнати всички незаконни гаражи, които попадат в рамките на площта, която ще бъде обект на проекта, разказа главният архитект на общината Кръстьо Танков. Към днешния ден все пак имаше един самотно стърчащ гараж, който обаче също ще изчезне в рамките на седем дни, това обяснил неговият собственик, който е таксиметров шофьор, допълни представител на фирмата – изпълнител.

Градинките ще бъдат изцяло прекопани и насадени с нова трева и растения. Всъщност към тази работна площадка попада и южната част на комплекс Младост, където и сега жителите се радват на голямо парково пространство, но то е абсолютно занемарено. Проектът предвижда там да има детски спортни площадки, нови алеи, атракционни съоръжения и много нови дървета. В цената на общия проект влиза и подмяната на уличното осветление с ЛЕД – лампи.

Целият проект трябва да бъде завършен до началото на юни идната година.

Четвъртата работна площадка по него е зад магазин „Идея“ и обхваща почти цялото протежение на ул. „Струма“, в  частта от „Димитър Греков“ до околовръстния бул. „Стефан Стамболов“. Там също ще бъдат обособени детски и спортни площадки, ще бъдат поставени финтнес уреди за тренировка на открито, скейтборд рампа и маси за тенис на открито. Ще бъде поставено енергоспестяващо осветление на уличната мрежа, както и всички други екстри споменати по-горе в този текст.

Цялостният ремонт се финансира от ОП“Региони в растеж“ и е на стойност 7 505 652.73 лв. , от които 1 125 874.91 лв. са национално финансиране, а останалите са от Европейския фонд за регионално развитие. Главната цел на проекта е повишаване на привлекателността на Пазарджик, чрез подобряването на жизнената среда и обновяването на междублоковите пространства в кв. „Марица – Болницата“.