Област Пазарджик е сред още четири в страната, които могат да се похвалят с цели две села, които в сравнение с останалите имат огромен брой жители и попадат в топ 10 на най-големите села в държавата. Става дума за Драгиново и Мало Конаре, които задържаха водещи позиции по брой на населението, а Драгиново дори успя да измести Казичене и вече е на четвърто място, Мало Конаре пък отстъпи седмото си място от миналата година на с. Градец и вече е осмо в класацията на Националния статистически институт.

Също с по две села в надпреварата влизат далеч по-развитата област Пловдив и не толкова атрактивната област Силистра. Едно голямо село има и в област Сливен. Три села от област София – град също влизат в списъка, но това е обяснимо, тъй като тези населени места се намират в близост до столицата.

Най-голямото българско село е Лозен, то се оказа по-голямо от 144 града в България, независимо че намалява с 24 души в сравнение с предходната година. Село Лозен /обл. София-град/е с население от 6 228 души. Следващото по големина село е Айдемир /обл. Силистра/ с население 5 651 души. Топ 10 на най-големите села допълват Бистрица /обл. София-град/ с 5 040 души, Драгиново /обл. Пазарджик/ с 4 695 жители, Казичене /обл. София-град/ със своите 4 633 обитатели, Розино /обл. Пловдив/ с 4 254 жители, Градец /обл. Сливен/ с 4 128, Мало Конаре /обл. Пазарджик/ с 3 993 души, Труд /обл. Пловдив/ – 3 991 жители и Калипетрово /обл. Силистра/ – 3 804 жители.

Вижте миналогодишните села от топ 10 – ТУК