Ученици от I ”в” и I „г” клас в Средно училище” Георги Бенковски” в Пазарджик с класни ръководители г-жа Стефка Михайлова и г-жа Стойка Георгиева участваха в образователна игра” Перото оставя дири…”, организирана от Регионална библиотека „ Никола Фурнаджиев”. Проявата е в рамките на програмата на Фестивала на изкуствата „ Арт идея-Арт алея” на Община Пазарджик. Замисълът на играта цели да покаже знанията на учениците за историята на родния им град, за най-известните личности-възрожденски дейци и просветители, оставили дири в националната литература и изкуство, да провокира усещането им за принадлежност към богатата история на Пазарджик, обясни зав.отдел „Обслужване на читателите” в библиотеката Елена Маргова, която е и автор на идеята за играта.

Традиционно играта се провежда в парк-остров „Свобода” до Лятната читалня на библиотеката. За първи път участниците в нея бяха първокласници и въпросите бяха съобразени с познанията им. Разпределени в 5 отбора, децата, облечени в разноцветни тениски, искрено се забавляваха, вживявайки се в ролята на откриватели. Задачата им бе да открият предварително скритите на определени места из парка въпроси, да разпознаят автори и забележителности от Пазарджик по снимки. Сред тях бяха кога е открит паметникът на светите братя Кирил и Методий в Пазарджик, коя река минава през града ни, кой е поетът, чието име носи Регионалната библиотека в Пазарджик.

Децата с лекота познаха на фотосите сградите на църквата” Успение на Света Богородица”, Старата поща с часовниковата кула, читалище” Виделина”, както и къщата-музей „Ст.Доспевски”, лика на Константин Величков и кои институции носят неговото име. Представянето на отговорите бе съпроводено с попълването на тематична кръстословица, а за всички 24 първокласници, участвали в образователната игра, имаше награди-игри и грамоти, осигурени от общината и библиотеката.