Фалшивите сигнали за пожари бяха доста ограничени, след като бяха взети мерки за разкриването на хората, които често експериментират с бързината на огнеборците. Въпреки това, те и сега се получават на телефон 112, сочат статистиките. Най-често става дума за деца и юноши, които смятат, че могат да се шегуват със сериозни неща. Не рядко в схемите им попадат и медиците от Спешна помощ.

Има и други ситуации, когато медицинският екип скоростно се отправя към адрес, с очакването, че ще намерят там тежко болен, почти издъхващ човек, а ги посреща ведра старица с табличка, на която има подредени бисквити и чаши с кафе. Бабата просто решила, че ще се зарадват на хрумването ѝ, а тя ще си осигури компания и безплатно мерене на кръвното.

С добротата на Спешна помощ спекулират и ромите. Понякога викат екипа в къщи за порязан пръст, с анонса на 112, че „всичко стана в кръв, той го наряза с ножа“.

Пожарникари се катерят по дървета и покриви, за да свалят от там домашни любимци. А има и случай, когато трябва да смъкнат от парапет на необитаем апартамент, избягала от долния етаж игуана.

Палави баби и кучешки погребения пък хабят полицейския ресурс. Освен с мастити престъпници и рецидивисти родните полицаи често попадат на куриозни казуси, които може и да звучат абсурдно, но са част от ежедневието на блюстителите на реда, разказват колегите от dnes.bg.

Погребение на дакел постъпва като сигнал за незаконно бебешко погребение. Спецчастите са вдигнати на крак късно вечерта заради обаждане, че зад столичен родилен дом се извършва незаконно погребение. Според очевидеца най-вероятно се заравя бебешко трупче, което е увито в малко одеяло.

Полицаите са тежко екипирани, лазят с бронежилетки. На мястото попадат действително на лица, които носят запалени свещи, плачат и на закопан малък гроб са поставили цветя. Служителите на реда ги натръшкват и нареждат да се изрови трупа. Оказва се, че погребението, което по същността си е незаконно, не е на бебе, а на домашния любимец-дакел.

Преди години кенгуру бяга от цирка в „Люлин“. За съдействие са привикани и служителите на реда. Така полицаите гонят непокорното животно из столичния „Западен парк“.

Друг случай: Съседи подават сигнал, че нещо ужасяващо се случва с тяхната съседка – баба на над 70 години. Възрастната вдовица надавала страшни викове. Съседите тропат на входната врата, никой не им отваря. В същото време от вътре се чуват и мъжки гласове. Затова загрижените съседи предполагат, че може би става опит за убийство или пък старата жена е подложена на садистични изтезания. Родната полиция отива на място и този път бабата им отваря жива и здрава. Оказва се, че похотливото бабе се е отдало на горещи ласки с млади момчета, склонни да й открехнат тайните на сладострастието срещу съответната сума. Цял живот бях вярна на един мъж, сега, докато съм жива, ще наваксам, обяснила палавата пенсионерка.

Хубавото е това, че тези случаи са изключения. Дано да си останат такива.