* Снимка: Никола Колев

Рекорден  брой  от 520 мажоретки от 17 града, разпределени в четири възрастови групи се състезаваха  в четири категории: марш-парад 100 метра с батон, марш-парад 100 метра с пом-пони, композиция с батон и композиция с пом-пони на сцена. Пазарджишкият  мажоретен състав „Мистерия” при Общински детски комплекс с треньор Вергиния Нешева участва с композиции във всички възрастови групи с над 70 деца.

Едновременно с фестивал  „Слънчева Бесапара“ за първи път в България  се проведе и Европа Гранд При по мажоретен спорт. В него  участваха и  чешки отбори от градовете Карвина, Острава и Наход. Освен за 1-во, 2-ро и 3-то място мажоретните състави  се състезаваха  и за специалните награди за най-чаровна мажоретка; оригинална хореография;  визия;  специалната награда на Общински детски комплекс – Пазарджик и най – голямата  награда – Приз  „Слънчева Бесапара’“.

На Осмия  фестивал на мажоретните състави „Слънчева Бесапара“ пазарджишката „Мистерия“  участва със седем композиции и спечели 5 златни медала, 1 сребърен и  1 бронзов медал. От специалните награди треньорката Вергиния Нешева получи награда за най-оригинална хореография на композиция с пом-пони. И тази година най-голямата награда отново остана в нашия град, тя бе присъдена за четвърти пореден път на мажоретен състав „Мистерия“.

На Шестия Европа Гранд При по мажоретен спорт мажоретките на „Мистерия“ участваха с девет композиции и спечелиха 7 златни медала, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Най голямата награда Гранд При съдийската комисия от Чешката Федерация по мажоретен спорт(IFMS) присъди на мажоретен състав „Мистерия“.  И така след шеметната надпревара на двете големи състезания в Пазарджик „Мистериите“  отново показаха класа, спортен дух и спечелиха за Пазарджик 12 златни медала, 2 сребърни и 2 бронзови медала.

Тяхната мотивация, желание и талант са на много високо ниво. Не се съмняваме, че ще продължават да ни радват с успехите си и занапред. След броени дни момичетата заминават за Република Хърватска, където ще премерят сили с най-силните отбори в Европа, а след кратка ваканция им предстои участие в Световния шампионат по мажоретен спорт в Прага.

ВЧЕРА И ДНЕС

Пазарджик  бе домакин на Осмия  фестивал на мажоретните състави „Слънчева Бесапара“. Организатори  на събитието бяха Община Пазарджик и Общински детски комплекс – Пазарджик под патронажа на кмета господин Тодор Попов и с финансовата подкрепа на общината.