„Във връзка с публикации в медийното пространство, че мотриса на влак от Пловдив за Панагюрище се е запалила в неделя, категорично заявяваме, че поднесената информация не отговаря на истината. Подобни спекулации създават грешна нагласа в общественото мнение за националния железопътен превозвач и би могло да доведе до допълнителна паника сред клиентите.

Около 15:15 ч. на 10.06.2018 г. в участъка между гарите Съединение и Панагюрище, в близост до сп. Смилец, локомотивният машинист на пътническия влак № 81204 от Пловдив за Панагюрище е усетил миризма на изолационен материал и е спрял пътническата композиция. Превозният персонал забелязва дим, който излиза от дизеловия двигател на мотрисата като вероятната причина е прегряване и за охлаждането му са използвани два пожарогасителя.

Служителите от персонала на влака са съдействали на пътниците да бъдат изведени от мотрисата от съображения за сигурност. Поради отдалечеността на шосейния път пътниците от влака са превозени до спирка Смилец с високопроходима техника на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Във влака са пътували 25 човека.

За пътниците е осигурен автобус от спирка Смилец до Панагюрище, който е пристигнал на място в 17:20 ч. Всички пътници са били предварително информирани, че ще им бъде осигурен превоз до Панагюрище.“ – това е прессъобщение на БДЖ.

Информацията публикувана от нас е от бюлетина на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, към МВР и буквално гласи следното: 
„На 10.06.2018 г. в 15:29 часа в ОЦ при РДПБЗН – Пазарджик е получено съобщение за пожар в пътнически влак, намиращ се  на ж.п. линия между село Цар Асен и село Смилец, общ. Стрелча, обл. Пазарджик. Произшествието е ликвидирано с 1 ПА и 2 служители РДПБЗН – Пазарджик. Началника на влака и кондуктора оказват съдействие на пътниците да се евакуират на безопасно разстояние. От мястото на произшествието до ж. п. спирката в с. Смилец са транспортирани 8 пътници – пенсионери със служебен автомобил с повишена проходимост Лада Нива. Останалите около 20 пътници са се придвижели пеш до селото.“