До преди петнадесет години столицата на Гърция – Атина е била напълно обезлесен град, разказват местните хора. Дърветата по улиците са били рядкост, а над града и в момента може да се види дебел пласт смог, който се разстила като пелена над белите сгради и хълмове.

Най-голямото залесено място в недрата на града до 1974 г. е “Кралската градина”. Градският парк се заключва по залез слънце и се отваря рано сутрин. През деня в него можете да видите както тичащи за здраве, така и четящи хора в малките алеи. Растителността в парка е разнородна, а най-впечатляващи са огромните палми. Площта на това прохладно място е 15,5 хектара, към което се добавя и градината „Запио“ с 13 хектара, достига 28,5 хектара (285 акра).

Разположен в непосредствена близост до гръцкия парламент. В него ще видите руини, колони, мозайки, в югоизточния край са скулптурите на Йоанис Каподистриас, а в южния край е бюстът на поета Дионисиос Соломос и Аристотелис Валаоритис.

Розариумът на парка е арковиден, но заради жегата, повечето рози са силно завехнали, да не кажем, че липсват. Но пък туристите обичат да се снимат там.

11розариум

Зоокътът на този прекрасен парк е изключително беден. Ако в тревата край алеите можете да видите разхождащи се зелени папагали, в клетките, децата на Атина могат да зърнат петли и кокошки, гъски, диви кози и овце. Въпреки това атиняни са щастливи и местата край клетките винаги са заети от малчугани.

11арка адриан

В градината „Запио“ се намира арката на римския император Адриан, който е владял града. В непосредствена близост до нея е храмът на Зевс, от който не е запазено много.

11храмзевс

Поемете ли по алеите обаче, пейзажът рязко се променя.

11градиназапио 11градиназапио-гащи 11градиназапио-гащи1

Тъй като през нощта градината и паркът се заключват, просяците ползват дневните часове, за да си изперат дрехите и да ги подсушат на естествен простор.

11обществена сграда

Запейонът съдържа 25 отделни зали, вариращи в размер от 97 м² до 984 м². Архитектурата на сградата е неокласическа. Собственик на Запейона е гръцкото правителство. Сградата се използва главно за събрания и церемонии, както официални, така и частни.

11кълвач111план

Главният вход е отбелязан от 12 палмови дървета, достигащи до височина от поне петнадесет метра. Те са засадени по поръчка на кралицата на Гърция Амалия Мария Фридерика (1836 – 1862). Известна още като „красивата Амалия“, кралицата била пример за подражание на гъркините, които живеели в още турски територии. Градината се разпростира от парламента до Запейона, а булевардът, който минава отпред, е кръстен на кралицата. Паркът е отворен за посещение за граждани едва през 1975 г. , тогава престават да го наричат Кралската градина и той става Националната градина на Атина.

11палми1

Националната градина, по-известна като кралската градина, е завършена през 1840 г. Дълго време е достъпна само за кралското семейство. Проектът е реализиран от немския агроном Фридрих Шмидт. По поръчка на кралица Амалия, той внася над 500 вида растения. Някои от тях не оцеляват при средиземноморския климат.

11езеро

11патета

Част от зелената градина са евкалиптови дървета, храсти, олеандър, рожков, австралийски бор, китайски ясен, палмови и портокалови дръвчета. В градината се намират езерце с патици, детска читалня и кафене.

11зоо

11зоо111зоо2 11зоо3

Точно на гърба на парка се намира гръцкият парламент, площад „Синтагма“ и малко по-надолу президентството. Ето защо, ако напускате парка на кръгъл час, ще станете свидетели на смяната на караула. Шоуто си заслужава, дори и в жега от 36 градуса.

11зоо4 11зоо5 11зоо6 11зоо7 11зоо8 11зоо9

Ритуалът по смяната на караула се изпълнява пред народното събрание и президентството, по едно и също време. Буди насмешка, но пък още по-забавни са дрехите на горките младежи. Нашите гвардейски униформи са значително по-мъжествени и елегантни. С гръцките могат да се мерят само гиздавите гвардейци, които охраняват Ватикана.

Видео – ТУК

 

11гвардеец папата