Фирмата която стопанисва „Синя зона“ в Пазарджик – „Контур 7“, плаща на община Пазарджик по 30 600 лв. месечно, с ДДС. Това е видно от приложенията към договора за взаимоотношенията между кметството и изпълнителите. Всички приходи от глоби и други санкции налагани от „Контур 7“ влизат директно в общинската хазна, в края на месеца общината задържа посочената по-горе сума, а парите над нея праща в сметките на фирмата.

Колко пари се събират от глоби, СМС-и и репатриране?

Трудно е да се изчисли дневният приход от санкционираните водачи, но за да се изпълни квотата на общината по контракта, сумата трябва да е поне 1000 лв. на ден.

Наш екип се срещна с работници от „Синя зона“, които обслужват паркинга зад Адвокатурата и бул. „Александър Стамболийски“. Първоначално те отказаха информация по темата, но по-късно станаха по-словоохотливи. Според тях на ден те успяват да докарат приход от около двеста лева от сложени скоби. В първите дни на изпълнение на договора жътвата е била доста стабилна – над 1500 лв. за ден. Сега обаче нещата рязко слизат надолу, защото хората са спрели да нарушават наредбата за паркиране. Най-често скоби и паяк се ползват за приходящи автомобили.

Мераклии да си купят месечни талони за паркиране почти няма. Могат да си го позволят банките и държавните учреждения, но те се броят на пръсти в центъра. Цената за един СМС е 1.50 лв. , но приходите от това също са намалели. Голяма част от хората са решили, че е по-добре да оставят колата вкъщи или да паркират в зона, която не изисква плащане.

С паяка дневно се вдигат от седем до десет автомобила. Има случаи когато служителите на този вид услуга са били сигнализирани от граждани, тъй като автомобилите били така поставени, че между тях нямало как да се мине с паркиран по-назад на тротоара автомобил, разказаха редовите изпълнители на „Контур 7“.

Договорът между общината и частната фирма може да бъде прочетен на https://pazardzhik.bg/uploads/procurements/dogovor_pril_69.pdf, въпреки че по този начин се нарушава клаузата за конфиденциалност на информацията. 

С шеф от „Контур 7“ все още нямаме връзка.