От тридесет до петдесет литра валежи на квадратен метър прогнозират за следобедните часове на областта метеоролозите. Този факт бе посочен и от шефът на  на РД ПБЗН-Пазарджик – Иван Панайотов, по време на днешния брифинг в ОДМВР. Според него е напълно вероятно тези количества да се излеят в родопската област, заради това той апелира да се съобразим с прогнозата и да не предприемаме пътувания в тази част. „За бедствие може да се говори при 40 литра на квадратен метър, каза още комисар Панайотов. Тогава екипите на пожарната са най-натоварени, защото са заети с отводняване на избени помещения и други бедствени ситуации.“

Той предвеща и тежък сезон по отношение на пожарите, а основание да смята така, му дава фактът, че само от месец насам огнеборците са реагирали на 36 произшествия, като е имало два тежки пожара със сериозни щети – горски и на житен масив.

„За същия период на миналата година имахме само три пожара.“ – подчерта комисар Панайотов. Като основни причини за възникването на подобни ситуации той посочи на първо място – човешката небрежност, на второ – умишлените действия на пастирите, които палят стърнища, за да изниква свежа трева. Третият дял от причини се дължи на природните явления, а най-малко пожари са възникнали в резултат на неизправна домашна и друга техника.

Комисар Панайотов припомни и това, че територията на нашата област е  заета от 57% горски фонд и апелира към гражданите, да бъдат много внимателни когато отидат в планината на пикник. Важно е пък собствениците на вили да съблюдават и да се включат в изработването на ревизионни ивици, които отделят имотите им от гората.