ФТА „Загоровче“ взе участие в VII Балкански шампионат по фолклор „Еврофолк – Жива вода“ 2018 г., състоял се в Хисаря.

Събитието се организира от Европейска Асоциация на фолклорните фестивали (EAFF) с цел популяризиране на народните фолклорни изкуства. В шампионата взеха участие две възрастови групи от ФТА „Загоровче“ – до 18 години и над 18 години. 
Танцьорите с хореограф Йордан Зеленгоров представиха ансамбъла и града си по най- добрия начин като спечелиха първите места и в двете възрастови групи. Освен златните медали, септемврийските танцьори спечелиха и голямата награда Гранд При „Златен Орфей“. Изпълненията на победителите ще се излъчват в Европейски телевизионен ефир.
Така в цяла Европа ще видят, че опазването на идентичността, традиционните ценности и културното наследство са приоритет в Септември. 

На следващия ден ФТА „Загоровче“ отпътуваха за Чирпан, за да участват в танцовия конкурс „Надиграване в Чирпан“. Множество фолклорни ансамбли бяха дошли да се включат в конкурсната програма, но на първите места отново стъпиха нашите танцьори и в двете възрастови групи. С присъствието на сцената, професионализма и енергията си загоровчетата се превърнаха в абсолютни фаворити, затова спечелиха и наградата на кмета на Чирпан – купа и тонколона за преносимо караоке. Пътуването се осъществи със съдействието на Община Септември и кмета Марин Рачев, който осигури автобус за състава. По този повод от ФТА „Загоровче“ изразиха благодарностите си към общинското ръководство.