На 24 юни, пловдивският владика Николай ще отслужи тържествената литургия в брациговския храм „Свети Йоан Предтеча“, съобщиха от общината. На този ден православната църква отбелязва рождението на Светеца Кръстител на Иисус Христос, литургията ще започне в 9.00 часа.

Почит към него се изразява четири пъти в годината – на Ивановден, 7 януари, в деня на раждането му – 24 юни, в деня на зачатието му на 23 септември и на отсичането на главата му на 29 август. Три пъти е намирана отсечената му глава и два пъти църквата отбелязва това – на първото и второто намиране на честната му глава на 24 февруари и на третото намиране на главата му на 25 май. Освен това във всеки вторник от всяка седмица на годината изрично с песнопения по октоиха (осмогласника или параклитика) поменаваме и неговата памет.

И това никак не е случайно. Защото за никого другиго Божият Син не е казал знаменитите думи: „Между родените от жени не се е явил по-голям от Йоан Кръстител!“ (Мат. 11:11). И защото той пръв започва да проповядва онова най-същественото за всеки човек на всички времена: покаянието. Което ще бъде и първият призив на Спасителя, Чийто Предтеча и Кръстител беше Йоан.

За всичко това песнописецът възторжено го възхвалява в тропара за празника му: „Пророче и предтечо на Христовото пришествие, ние, които с обич те почитаме, недоумяваме как достойно да те възхвалим, защото неплодството на родилата те разреши и отческото безгласие, а със славното и честно твое рождение се проповядва на света въплъщението на Сина Божи.“

На 24 юни празнуват десетки храмове в България.  За този ден има много народни обичаи и традиции, но да не забравяме най-важното: да се помолим за неговото силно молитвено застъпничество пред Спасителя на света.

 

Припомнете си историята на брациговския храм - ТУК