Това казал синът на моя позната, след като си взел бележника за изминалата вече учебна година. „Не знам, какво да му отговоря“ – сподели тя.

Всъщност бедата тръгва от там, че родителите са на работа, а децата остават у дома. И решението не е да ги заведете на село. Там те имат какво да научат, но биха могли да използват по полезен начин ваканцията без да се откъсват от вас. Ако са прекалено малки, можете да ги запишете на лятна занималня. В града има няколко, а техните аниматори ще бъдат постоянно с децата и ще им възлагат различни задачи.

Ако децата вече са поотраснали могат и сами да си организират нещата за правене. Вижте нашите предложения.

1. Спортувайте. В почти всеки квартал на Пазарджик вече има стрийт площадки за спорт, а също така и игрища за футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса, а на остров „Свобода“ ще намерите всичко това на едно място. – ТУК

2. Четете книги. В края на учебната година получавате списък със задължителна литература, която ще изучавате в следващия клас. Книгите не хапят. Можете д ги четете легнали, седнали и даже прави. На балкона или в най-близкия парк. Вземете едно леко одеало и си изберете сенчесто място. Не пропускайте очарованието на четенето.

3. Можете да се запишете като активист в младежкия Български червен кръст  или в Съвета за младежка политика. Там ще срещнете нови млади хора, които като вас искат да участват активно в живота на града. – ТУК

4. Създайте своето родословно дърво. Ваканцията е времето, което ще ви позволи да разпитвате на воля вашите баби и дядовци, майки и бащи за нещата, които са се случили във вашето семейство далеч преди вашата поява. Съберете снимки от времето, когато ваште родители са били деца. Можете да нарисувате дървото в някоя от стаите на къщата, а защо не и във вашата – ТУК

5. Има много игри – стратегии, които не се играят на компютър. Трябват ви поне четирима души, полянка в най-близкия парк и малко музичка от телефона. – ТУК , можете да редите пъзел, а също така да играете карти „Уно“.

6. Изберете си на кого да помагате. Това може да бъде ваш близък, но винаги във входа има някоя възрастна баба или стар дядо, които не могат сами да отидат до магазина и с радост ще ви изпратят до там с конкретни поръчки. Да правиш безвъзмездно добро е най-прекрасното нещо на света.

7. Обиколете с приятели галериите и музеите в Пазарджик. Там ще научите нови неща, които ще ви бъдат полезни и в училище. галеристите и музейните работници с радост ще ви разкажат историята на картините и вещите експонирани зад витрините.  А може би у вас просто спи един бъдещ художник? – ТУК

8. Направете своите първи крачки в кулинарията. Всеки се храни по три пъти на ден, а интернет изобилства от рецепти и видеоуроци за приготвянето на различни ястия. Вашите родители ще бъдат много приятно изненадани, ако вечерята е направена изцяло от вас.

9. Открийте своето хоби. Хобито е нещо, което правим с желание и никога не губим интерес към него. За някои това е колекционирането на различни предмети, за други е да създаваш вещи със собствените си ръце, трети са родени изобретатели и от потрошени вещи правят изцяло нови, четвърти плетат, пети бродират… Какво ви харесва да правите, когато сте свободни?

10. Вземете си домашен любимец. Повечето от децата обичат да обгрижват животни – кучета, котки, папагали или рибки. С тях никога няма да скучаете, а грижите ще ви превърнат в отговорен човек, който винаги ще помни, че има някой който разчита на него.

11. Научете се да правите фокуси. В интернет има много видеоуроци на тази тема.

12. Научете се да правите сапунени мехури. Това никак не е лесна работа. Само ви изглежда такава на пръв поглед. Ето тук ще прочетете повече – ТУК

13. Направете си дневник. Вътре отбелязвайте това, което ви се е случило и това, което искате да направите. Постепенно ще установите, че ставате много по-подредени от преди, а освен това по-лесно формулирате своите цели.

14. Подредете стаята си. Разместете част от вещите в нея и тя ще се превърне в ново място за четене и забавления.

15. Научете се да правите предмети от хартия. Как се сгъва самолет или шапка? Ветрило?

16. Планирайте къде да отидете заедно със семейството, когато родителите ви излязат в отпуск. Те са прекалено заети, за да намерят време за това. На планина или на морския бряг, проучете в интернет какво друго се намира около мястото избрано от вашите и им предложете да ви заведат там. Научете историята на забележителностите и се превърнете в екскурзовод за своите близки.

С пожелание за весело и безгрижно лято!