Литературният критик Никола Иванов и синът на поета Никола Фурнаджиев – Йордан ще бъдат гости в предаването на Георги Коритаров – „Свободна зона“. Те ще разговарят за творчеството на големия пазарджишки поет, който остави безсмъртни стихове в българската литература. Своята дарба той е предал и на сина си, който многократно е посещавал града ни и е почетен гост при връчването на литературната награда на името на Никола Фурнаджиев.

Йордан Николов Фурнаджиев е роден на 16.07.1934 г. в София. Ранното си детство прекарва в Истанбул, където баща му,  е учител в българското училище към Екзархията. Средно и висше образование завършва в София. По специалност е инженер-водостроител. Работил е в проектантска и строителна организация, а преди да се пенсионира – в Министерството на Околната среда и водите. Пише стихове от втората половина на миналия век. През 70-те и 80-те години излизат негови стихотворения в сп. „Пламък“ и „Септември“ и във в. „Литературен фронт“. През последните години публикува в сп. „Пламък“ и „Везни“. Автор е на следните стихосбирки: „Причастие от светлина“ (2004; награда от Литературна академия „Южна пролет“ за късен дебют) и „Привечер“ (2009).

Предаването можете да гледате от 11.00 ч. по ТВ „Европа“. В случай, че не успеете потърсете нашия материал в следобедните часове на утрешния ден.