Тази година се навършват 115 години от рождението и 50 години от кончината на големия български поет Никола Фурнаджиев. Неговият син – поетът Йордан Фурнаджиев и литературният критик Никола Иванов гостуваха днес на Георги Коритаров в предаването “Свободна зона”. Помним ли голямата си поезия? Един разговор-завръщане към творчеството на Никола Фурнаджиев. Един разговор за традицията и самобитността в творчеството на Йордан Фурнаджиев, за образите и цветовете в поезията му.

Първото издание на стихосбирката „Пролетен вятър“ на Никола Фурнаджиев бе показана в ефира на ТВ“Европа“, а илюстратор на стихосбирката е Дечко Узунов.

„Фурнаджиев трябва да се чете изчистен от всякакви клишета и щампи, на тези години, на които той издава „Пролетен вятър“, през 1924 г. , той е на 21 година. Писал ги е когато е е бил на 19 -20 г. Дори Ботев пише в по-късна възраст.“ – каза Никола Иванов.

21йордан фурнаджиев

„На баща си дължа широкият поглед върху българската литература, той познава Георги Цанев, Асен Разцветников, Ангел Каралийчев, Димитър Талев…Потресът от гражданската война се отразява върху творчеството на баща ми“ – каза Йордан Фурнаджиев.

Никола Иванов подчерта заслугите на община Пазарджик за учредяването на голямата национална награда на името Никола Фурнаджиев, „ние сме единственият град със седем национални литературни награди, това показва, че кметът Тодор Попов е човек, който цени наследството на миналото, така се запазва културната памет.“ -допълни клитикът.

За стойностните неща в поезията, за големите имена в българската литература, които днес сякаш са много далеч от нас, но всъщност са само на една книга разстояние, стана дума в предаването. Това което е необходимо, за да осъзнаем силата на писаното слово е да има кой да ни го посочи, а също така да провокира интереса към него.

За поезията от първо лице чуйте поетът Йордан Фурнаджиев. „Аз съм в неговата сянка и тя донякъде е ме подтиска, през целия си живот се опитвам да изляза от тази сянка…Не следвам поетиката на баща ми, защото аз не мога да вървя по същата пътека…“ – тези и други откровения ще чуете и видите сами, цялото предаване можете да гледате в две части – ТУК и ТУК