Лятото тепърва започва, но горещините вече са факт. Те се отразяват пагубно и на децата, освен на хората от третата възраст, твърдят водещи пазарджишки педиатри. Особено много страдат малките, които не са в състояние да обяснят причините за плача си, а той вади от равновесие родителите и околните. В последно време броят на плачещите по улиците деца се увеличи драстично, а това се вижда най-ясно край детските кухни в града. В обедните часове там има поне по едно хлапе, което пищи и паникьосва всички.

Какви са причините, които водят до този необясним на пръв поглед плач?

На първо място е физическата болка, твърдят лекарите. Възможно е детето да е подсечено, да му никне зъбче, да изпитва дискомфорт от мокър памперс или просто да е гладно. То не може да обясни това, възможно е да иска и вода. При по-големите е напълно вероятно да е засегнато от поведението на майка си или друг близък и това да е естествената реакция, смятат педиатрите. Третата причина за рев е страхът, например, че ще бъде изоставено в количката си, докато майка му взема храната от кухнята. Четвъртата – опит на детето да ни манипулира, то смята, че плачейки продължително ще ви накара да направите, това което желае.

В последния случай трябва да сте наясно, че позицията ви трябва да бъде твърда и последователна. Мъникът трябва да разбере, че не може да ви налага волята си. Но не го заплашвайте вербално. Кажете му тихо и кротко, че вие решавате кога и какво ще се случи с него, защото сте негов родител.

Много често вместо да се отнасят с любов към децата си, майките започват да ги удрят или да им се карат, трети пък ги заплашват. Вместо да решат проблема – възниква нов, детето започва неудържимо да плаче и почервенява. Има случаи когато ляга на земята и не иска да стане от там, разказват лекарите.

В жегата психиката на децата става много уязвима. Майката винаги трябва да има предвид това, за разлика от големите хора, малките не владеят поведението си, те реагират абсолютно първосигнално. Заради това, първата реакция на майката трябва да бъде любов. Тя трябва да се опита да успокои детето си с тихи, мили думи. Понякога е напълно достатъчно да му каже: „Обичам те. Потърпи малко, отиваме си у дома.“Погалването също има своето значение. Запомнете, децата имат нужда от майчина или бащина подкрепа, а не от укори и заплахи.

Разходките са важни за децата, но се постарайте да ги извеждате в предиобедните или късните следобедни часове. Не нарушавайте режима им, децата имат нужда от сън. След като обядват непременно ги оставете да поспят, за предпочитане е това да стане у дома. Със сигурност сте доста по-уморени от тях и вероятността да заспите първи е голяма, но се опитате да не се поддадете на това изкушение. Ако съумеете да им създадете добър режим, децата ще бъдат по-спокойни и когато тръгнат на детска градина.