Любителите на морския бряг от миналото лято имат нова слабост и тя се нарича Албания. Противно на всички подигравки, които сме чували по адрес на тази държава, тя ще ви очарова и плени. Причините за това са доста, а единственият недостатък е, че до най-близкия албански плаж, ще трябва да пропътувате с автомобила си над 600 км.

През 2016 г. приходите от чуждестранни туристи в Албания достигат 1.5 милиарда евро, като през 2017 г. рекордната сума се очаква да бъде надхвърлена. Българите са последният балкански народ, за когото Албания продължава да бъде екзотична и непозната дестинация, основно заради насажданите стереотипи, и в никакъв случай поради географската отдалеченост на страната. Дели ни една държава – на юг Гърция, а на запад Македония.

Първата причина да изберете Адриатическо море и албанските му плажове са ниските цени. Не се шегуваме, там можете да намерите нощувка за четирима на стойност от 200 до 250 лв. за пет дни. При по-продължителен престой цената няма да се вдигне значително.

24колона

На плажа ще ползвате шезлонг и чадър срещу минимално заплащане, а ако сте в хотел ще са безплатни. Цената на храната в заведение не се различава съществено от тази, която бихте платили в Пазарджик.

В Албания има много повече отколкото очаквате български светини. Там е единственият надпис, който свидетелства, че цар Борис е приел християнството и се е покръстил заедно с народа си. През XX в. в Балш (алб. Ballsh) австрийски войници откриват надпис, в който в превод от старогръцки се чете: „Покръсти се българският владетел Борис, наречен Михаил заедно с дадения му от Бога народ 6374 (= 866)“.

Той е намерен върху една колона.

В нейната долна част има латиноезичен надгробен надпис на един кръстоносец, Робер дьо Монфор, загинал в Албания в началото на XII в, над който е поставен кръст, а в горната част на колоната е надписът от Балш.

Една от популярните туристически дестинации е Берат. Градът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство и е обявен за град-музей. Берат е част и от българската история, като през различни периоди е бил част от територията на България.

Градът е разположен от двете страни на река Осъм. Намира се на 160 км на север от Гирокастра. Обявен е за град музей и също е включен в списъка за световно културно и природно наследство.

Берат (алб. Berat) е неразделна част от Първото и Второто българско царство и съответно от Охридската архиепископия. Това е последният български „Бели град“, както е старобългарското му наименование. Характеризира се с добре запазен църковен комплекс с множество църкви, където учениците на Кирил и Методий извършват своята просветителна дейност. В Берат се съхраняват мощите на Свети Горазд и Свети Ангеларий.

24berat-thousand-windows-72

На хълма се издига една от най-големите крепости в Албания, която представлява своеобразен каменен архив на различни исторически епохи. Бератската крепост е свързана с легендата за планините Томор и Шпираг. Те били двама братя гиганти, които се влюбили в една и съща девойка.

В стремежа да спечелят сърцето й, те започнали да се карат, а боговете се разгневили и ги превърнали в камъни. Момичето се огорчило и започнало да плаче, а от сълзите й потекла река Осъм, която разделя града между двете планини.

На територията на Албания са съхранени едни от най-старите християнски паметници на Балканите. През Средновековието северните територии на Албания са под влиянието на Католическата църква, а южните – на Православната.

Приемането на исляма на един по-късен етап е свързано с асимилационната политика на Османската империя в Югоизточна Европа. Фактът обаче, че днес по-голям процент от албанците са мюсюлмани се дължи на важно историческо обстоятелство. За разлика от българите, албанците никога не са изповядвали обща държавна религия, която да ги консолидира като народ.

24албания

Българските граждани могат да влизат, преминават и пребивават на територията на Република Албания без виза, до 90 календарни дни в рамките на 180 дни с валидни задгранични паспорти или лични карти. Срокът на валидност на документите за самоличност трябва да изтича най-малко три месеца след датата на влизане в страната.

При продължителен престой, в съответствие с местното законодателство, следва да се оформят документи, позволяващи дългосрочно пребиваване в страната.

Влизащият в страната гражданин следва да разполага с минимум 50 /петдесет/ евро на ден за целия период на престоя си.

Лица под 18 г. пътуват с валиден задграничен паспорт. В случай че не са придружени от своите родители, на граничните власти следва да се представи и нотариално заверена декларация /преведена на английски език/, издадена на името на придружаващото лице.

Местното законодателство позволява внос без обмитяване на вещи и стоки за лична употреба, както следва:

–              200 къса цигари или 100 пурети, или 50 пури, или 250 грама тютюн, или пропорционален набор от тези продукти;

–              1 л дестилиран алкохол или 2 л вино или ликьор, или напитки на винена основа.

–              10 л бира;

–              3 кг кафе

Разрешеното количество важи само за лица над 18-годишна възраст.

При преминаването на границата не се декларира валута в размер до 1 млн. леки /прибл. 7300 евро/. В случай, че финансовите средства надвишават посочените суми, гражданинът следва да попълни митническа декларация.

При изнасяне на закупени на територията на Албания стоки и вещи за лична употреба митническите власти изискват фактура или касов бон.

При движение по пътната мрежа на Албания следва да се спазват стриктно ограниченията на скоростта и съществуващите правила, тъй като е налице засилен контрол от страна на органите на реда и наказанията варират от глоби до отнемане на свидетелство за управление на МПС за срок до 12 месеца.

При констатирано нарушение глобите се заплащат на място на служителите на Пътна полиция срещу надлежно издаден документ.

Глоби за неправилно паркиране се заплащат в пощенски клонове или на пост-терминали.

Честа практика е неправилното пресичане и движение по пътищата и магистралите на пешеходци, велосипедисти и животни, поради което водачите следва да шофират с повишено внимание.

В случай на претърпян пътен инцидент, при който има тежко ранени или смъртен случай, на водача се предявява обвинение в непредумишлено нанасяне на телесна повреда или в непредумишлено убийство.

Националната пътна мрежа на страната е в сравнително добро състояние.

В Република Албания не съществува тол-система и не се изискват винетни стикери.

При влизане на територията на Република Албания с МПС на граничните власти се предоставят свидетелството за регистрация на превозното средство /малък талон/, валидна застраховка „Зелена карта”, в която трябва да е посочена Република Албания и с валидност, съответстваща на срока на престоя в страната.

В случай, че водачът не е собственик на МПС, следва да се предостави нотариално заверено пълномощно от собственика, преведено на английски език.

На територията на Република Албания се шофира целогодишно с включени „къси” светлини.

Придвижването между отделните населени места на територията на страната се осъществява основно с автобус/микробус.

Има редовни фериботни линии от пристанищата на Дуръс, Вльора и Саранда до Италия и Гърция.

Международното летище „Майка Тереза” се намира в Тирана.

Албански лек (ALL) е основната валута, а 137 ALL = 1 ЕUR.

За да стигнете до мечтаното място можете да минете през територията на Македония или Гърция. Обходили местата, за които разказваме твърдят, че пътищата през Гърция са по-добри. Но не забравяйте, че всъщност морето може да бъде само част от една по-дълга екскурзия, която сами можете да планирате и осъществите.

Курортите, които с радост ще ви приемат и обслужат са пръснати между Дурас и Саранда, влезте в booking.com и смело действайте.