За трети път от 2012 г. насам Пенка Николова от Пазарджик поема по пътя Камино. Този път по неговия оригинален вариант изминат от първия поклоник на Свети Яков.

Първото си камино историчката прави през юли-август 2012 г., по маршрут: Camino Frances St. Jean Pied de Port – Santiago de Compostela – Fisterra (Camino Frances) Стартирал от St. Jan Pied de Port. Второто ѝ посещение бе миналата година по Португалския маршрут, а точно на Еньовден тя пое по първият, най-ранен, поклоннически маршрут към гроба на Св. Яков в Сантяго де Компостела.

Това е пътят, тръгващ от старата астурийска столица Овиедо и преминаващ през планините на Астурия и Галиция. Той носи означението Camino Primitivo (Оригиналният път). Това е пътят, изминат от първия поклонник на гроба на апостол Яков – кралят на Астурия Алфонсо II. Това е вътрешно-астурийската „поклонническата магистрала” в първите десетилетия след откриването на гроба на светеца и превръщането му в обект на поклонение.

Дължината на тази отсечка е малко над 300 км. Последните етапи на Оригиналния и на Френския път съвпадат и поради днешната популярност на Френския път те се числят към него, заради което днес Оригиналният път технически приключва в Мелиде, откъдето се продължава по Френския път.

Буен камино, Пепи!

25овиедо1 25овиедо2 25овиедо-ко