Изключително напрегнати дни за огнеборците от РДПБЗН-Пазарджик. Само за времето от петък до днес пожарникарите от районните служби в региона са реагирали на общо 39 сигнала.

Тревожна е тенденцията на зачестяване на случаите за запалени сухи треви, стърнища, отпадъци. За въпросния период от време са посетени общо 24 подобни случая на територията на цялата област, като най-много от тях са в общините Пазарджик, Септември и Белово.

В резултат на безразсъдно палене на сухи треви или отпадъци са причинени загуби на 190 декара пшеница и 6 декара ечемик в района на областния град.

В събота при подобни обстоятелства огънят е изпепелил близо 138 декара с пшеница, оранжерии с площ около 3000 кв.м и капково напояване. Вчера следобед в резултат на пожар в сухи треви е изгоряла дървена барака и три кошера в района на село Щърково.

Благодарение на бързата и адекватна намеса на пожарникарите от районните служби са спасени още стотици декари с насаждения и е предотвратено нанасянето на щети в горски фонд или в частни имоти. Получени са и шест сигнала за паднали дървета или клони върху пътни артерии или върху паркирани автомобили.