Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков“ в Пазарджик получи най – високата оценка за училище посланик на ЕП и спечели първото място в Програмата на Информационното бюро на ЕП в България в оспорвана надпревара с 30 училища от цялата страна. На 1 юни Гимназията получи и плакет „Училище посланик на ЕП“, връчен лично от ръководителя на Бюрото в България Теодор Стойчев, а младшите и старшите посланици сертификати, съобщи директорът Иванка Ваклинова.

„През септември 2017 г., Вашето училище бе сред 30-те избрани за участие във втората вълна на Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Вашият ентусиазъм и активност надминаха очакванията ни.“, пише в писмото на информационното бюро, с което се обявят победителите.

Оценителите на Програмата д-р Красимира Василева –председател на НАБЕК и проф. Ингрид Шикова са изготвили обобщаващи доклади на базата на посещенията в училищата и изпратените междинни и крайни отчети, които екипът на Бюрото е разгледало, заедно с публикациите на училищата в общата група на Програмата във Фейсбук и каналите за комуникация.

Въз основа на оценката, решението е наградата  – пътуване до Страсбург за специална сесия на програмата „Евроскола“ да получат не едно, а две училища, събрали най-много точки в общото класиране. Това са  Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ – Пазарджик, което ще пътува за сесията на 26 октомври 2018 г. и Средно училище „Екзарх Антим I“ – Казанлък, което ще може да присъства на сесията на 14 декември 2018 г.

В допълнение по един старши посланик от 10 избрани училища от Програмата ще имат възможност да преминат специализирано обучение в Брюксел. Едно от тях е велинградското  Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“.

„Още веднъж Ви благодаря за отделеното лично време, заразителния ентусиазъм и изключително активното участие в Програмата! Вече сте част от една общоевропейска мрежа на училища посланици на европейските идеали и ценности и искрено се надявам, че и занапред ще продължите да работите за тяхното популяризиране.“, пише Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

През септември Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков” бе избрана сред 140 училища от цялата страната и стана едно от 30-те Училища посланици на Европейския парламент в България. Учениците младши посланици от училището бяха избрани от съучениците си чрез преки ученически избори, по правилата на Изборния кодекс, под мотото „Избират учениците, не решават учителите!“.

С инициативата си „Коридорът е Европа“, младшите посланици посрещнаха в училище кмета на община Пазарджик Тодор Попов, кметът на Пещера Никола Зайчев, който е и член на Комитета на регионите, евродепутатите Искра Михайлова, Ангел Джамбазки, Петър Курумбашев. Гости им бяха и Владимир Молле от Европейската Комисия и проф. Екатерина Михайлова, която е била част от синхронизирането на българското и европейското законодателство през годините и е възпитаник на „Аксаков“. Кулминацията бе с преписването и преподписването на съкратения вариант на Договора за присъединяване на РБългария към ЕС, заедно със Симеон Сакскобургготски и Соломон Паси.

Този петък, на 29 юни от 14.00 часа в зала „Европа“ на Гимназията, младшите посланици ще се срещнат с евродепутата Момчил Неков. На него се падна честа да връчи бележниците на младежите от „Аксаков“ в последния учебен ден за тази година.

В рамките на програмата, аксаковци посетиха няколко училища в общината и сами разясняваха идеите на европейското обединение.

По покана на един от гостите им – Петър Курумбашев, четирима посетиха през миналата седмица Брюксел, а двама младши посланици бяха част от третото издание на Европейското младежко събитие в сградите на ЕП в Страсбург през юни с участието на 8 000 младежи от целия Европейски съюз. Учителят по английски език Соня Моллова бе един от четиримата отличени старши посланици по Програмата с обучение в Брюксел през април.

За следващата учебна година, младшите посланици обещават още вълнуващи срещи на европейска и национална тематика. Очаква се да им гостуват евродепутатите Андрей Новаков и Светослав Малинов, еврокомисарят Мария Габриел. Изпратена е и покана до вицепремиера Томислав Дончев.