Нова наредба касаеща „Синя зона“ и паркирането в нея ще мъдрят общинските съветници, те решиха да направят това днес по време на редовната си месечна сесия, като в срок от три месеца от администрацията ще трябва да бъде направен основният текст на наредбата, а след това в рамките на още два месеца тя трябва да бъде разгледана от съответните комисии и обсъдена с гражданите.

До появата на нов местен нормативен акт обаче в сила остават двете действащи наредби, които бяха леко ремонтирани на днешното заседание. Заради промени в Закона за движение по пътищата паякът вече ще ни струва поне 57.50 лв. Като цената на скобата си остава 6 лв., глобата е 20 лв., 30 лв. е репатрирането, но ще трябва да си платим и 1.50 лв. за непуснатия СМС. Ако колата ни е престояла на паркинга безплатно два часа, съответно ще се бръкнем 59 лв.

28шикерджиев

Местата за инвалидни автомобили в центъра се увеличават с 42, решиха съветниците, но това също е капка в морето, като се има предвид, че хората с инвалидни талони са над 3000 души. Отхвърлено бе предложението на Евтим Янев да се приеме опция за половинчасово паркиране, а такава има в повечето по-големи градове на страната. Веротно този казус ще остане за решаване в бъдещата наредба. Не бе прието и предложението на Благо Солов, който предложи, ако местата за инвалиди са заети, правоимащите да паркират в съседна клетка, безплатно в рамките на един час, докато се освободи специализираното място.

След като предложенията на Солов бяха отхвърлени той заяви, че „Общината прави един голям подарък на „Контур“, а за гражданите остава един голям…проблем“

В отговор на негови питания шефът на „Паркинги и охрана“ Георги Шикерджиев разясни, че наказателният паркинг се стопанисва от общината, а ако са вдигнали колата ви в петък, можете да я освободите в събота, ако се обадите на дежурните телефони, които се намират на табелите в самия паркинг. По думите му нито една кола не е транспортирана с репатриращия автомобил безпричинно. Ако на дадена кола са нанесени щети това е доказуемо, тъй като тя се заснема преди да бъде взета и след като е доставена на паркинга.

Друг съветник се поинтересува защо периферни улици вече са включени в списъка на „Синя зона“, а някои от централните между тях – не. Той поиска и да се преразгледа списъкът с улиците, но Шикерджиев се мотивира с това, че в момента в Административен съд тече дело срещу общината, касаещо заповедта на кмета Тодор Попов и преди произнасянето на съдебното решение е безпредметно да се правят трансформации.

Но така или иначе ето и окончателният списък с улиците на „Синя зона“.  – ТУК