Интервю с Йордан МЛАДЕНОВ, народен представител от БСП

Г-н Младенов, вотът на недоверие внесен от БСП и посветен на темата за сигурността не мина, както не бе прието и предложението да работите през август, за да приемете закона касаещ децата с увреждания. Как ще коментирате това?

Вотът на недоверие не мина, защото управляващите имат математическо превъзходство, ние не сме си правили илюзия, че вотът ще е успешен, но той поставя много сериозни въпроси, които за съжаление най-вероятно няма да намерят своите решения в рамките на тази управляваща коалиция. Вотът на недоверие е законният начин да дадеш сигнал и на гражданите, и на управляващите, че нещата се пропукват. За вота може доста да се говори, дебатът преди него не стана защото ГЕРБ не защитиха министъра си и своята програма за сигурността. Внесохме го заради политиката по сигурността, защото правителството не може да изпълни конституционното си задължение да осигури обществен ред и националната сигурност на страната. Не само ние, а всеки гражданин може да усети, какво се случва по отношение на обществения ред в нашата страна.

Като започнем от началото на годината с масовия разстрел в Нови Искър и стигнем до последните случки с избягалите затворници, които месеци наред не можаха да бъдат открити, а всъщност живееха в центъра на Ботевград, в собствените си къщи.

Във времето преди изборите спомнете си, какво обещаваха от ГЕРБ и Обединените патриоти – да имат 6000 нови работни места в полицията и във всяко село да има назначен полицай, и през всичките им останали твърдения, че ще има повече сигурност в нашата страна. Нали към темата „Сигурност“ трябва да се отчете и фактът, че границата също е пробита, оградата – знаем, в какво състояние е и в момента – паднала, а са изхарчени стотици милиони левове, мигрантите влизат съвсем спокойно в нашата страна.

Част от тема „Сигурност“ са и течовете на данните на системата БАЦИС, за която ние алармирахме многократно. Това е престъпността на „белите якички“, всички тогава казваха, че лъжем, че завиждаме на големите успехи на правителството, а ние си служихме с документи и показахме, че тази система е пробита и през нея изтича информация не само за нашата страна, а и за работата на европейските служби за сигурност. Има над сто и десет проверки, в които се виждат различни операции за различни държави от ЕС – Полша, Унгария, Германия, Франция, Литва и т.н. ОЛАФ преди няколко дни изнесе доклад за своята работа през 2017 г., в който особено внимание е обърнато на България и на факта, че  митническите ни системи са били манипулирани чрез хакерски атаки. По време на предишния вот на недоверие, през януари, предупредихме, че системата БАЦИС е манипулирана. Днес ОЛАФ показва, че сме имали основание да поставим тези въпроси.

Същото можем да кажем и за сферата на отбраната, положението там е плачевно има 25 -30 % недокомплект, демотивация на хората, ниско заплащане, липса на облекло, липса на средства.

Затова, ние като партия, която винаги е била последователна, подкрепихме военната стратегията, която самото правителство предложи, само преди една седмица за модернизация на самата армия, защото това е важно за нас и е залегнало в нашата програма, въпреки че бяхме обвинявани от други политически сили, че правим съюз със ГЕРБ. Но точно по това се различаваме от останалите, че когато има нещо, което е полезно за страната, което и ние сме обещавали и съвпада с нашата програма, ние ще го подкрепяме, без значение дали сме в управление или в опозиция.

Смятате ли, че пак ще отидем на вариант „предсрочни избори“?

Предсрочни избори се очакват поради няколко драстични проблема – първият, вотът на недоверие не мина защото те имат математическо превъзходство, но това не решава проблема за сигурността, тя си остава основен проблем. Държавата все повече абдикира от своите ангажименти, това се вижда и в Закона за охранителната дейност, където управляващите дадоха право на собствениците на охранителни фирми да се превърнат в частни полиции по места. Общините имат право да наемат частни фирми, за да опазват своето имущество, но тези частни фирми ще могат да използват средства, които до този момент имаше право да използва единствено МВР. Тези фирми утре ще могат да пазят дори изборите, а от тук можем да си направим сметка и какви избори ще се проведат с частни охранители по секционните комисии.

Това е един от основните проблеми. Хората ще продължат да живеят в страх, ние ще живеем в страх за нашите родители, чийто къщи са ограбвани и разбивани в малките населени места, за да ограбят от тях жълти стотинки. Родителите ще живеят в страх за своите деца, защото те също не са защитени. Виждаме всеки ден простреляни, свидетели сме на нехайно отношение към наркорапространението, наркотици се продават почти пред всяко училище вече и притесненията ще останат.

Това, че правителството не вижда грешките, които им посочваме, че не виждат проблемите е само белег, на нехайство. Вотът на недоверие не е само акт, който може да доведе до падането на едно правителство, но е и начин да посочим основните грешки на управляващите и те разбира се, ако имат желание – да се поучат и да коригират това, което сами не виждат, а ние им подсказваме.

Почти няма сфера от обществения живот, в която да няма проблеми. Като например – при здравеопазването, държавата инвестира огромни суми, милиарди в здравеопазването, а хората стават все по-болни. Нещо повече, отидеш ли да потърсиш медицинска помощ, се налага и да доплащаш, за по-специални лекарства, за по-специални операции или нещо друго. Но винаги има нещо, за което човек трябва да доплати. А с тези ниски стандарти, с които оставаме най-бедната страна в ЕС, как хората ще могат да си го позволят?

Образованието, въпреки че е приоритет на управляващите също е белязано от огромни пропуски. Учителите, въпреки че се опитват да ги стимулират със заплати, не казват, че само заплащането е проблем в тази сфера. Финансирането на частни училища тепърва ще покаже, че системата ще бъде източвана от тези училища. Има огромни проблеми и в транспорта. Там цял един бранш ще бъде затворен. По мои справки има над шестдесет хиляди лиценза за международни автомобили, това означава, че толкова автомобили от нашата страна се движат някъде в Европа.

С „поправката Макрон“, която управляващите аплодираха и твърдяха, че едва ли не са направили нещо знаково за България, се видя нещо по-различно, че превозвачите са принудени да връщат камионите в България, на всяка трета седмица, което означава, че те не могат да си изпълняват ангажиментите към фирмите, с които имат сключени контракти в цяла Европа.

Но това е само върхът на айсберга, защото зад тези лицензи стоят стотици хиляди семейства, собствениците на фирми са обвързани с кредити към банки и лизингови компании, а това ще рефлектира върху цялата тази група от хора, които изведнъж ще тръгнат назад. Проблемите на страната са много и не виждам ясната перспектива и желанието на правителството да работи за тяхното решаване.

Имахме едно говорене за председателството на ЕС, от една страна добре – всички се радвахме, но ето председателството свърши, изминаха шест месеца, от тук на татък не са ясни реалните действия на правителството, видяхме и чухме не една стратегия, не едно обещание за  реформи, а не ги виждаме, което ме навежда на мисълта, че правителството няма да изкара мандата си до край.

Още повече, че всички които сме в парламента знаем за непрекъснатите скандали между управляващата ГЕРБ и техните партньори – патриотите, за разправиите между самите патриоти. Но се забелязва и нещо друго, че на господин Марешки му се иска да седне на софрата. Опитва се да бъде конкурент на патриотите, в подкрепа на управляващите от ГЕРБ, което пък от своя страна е озадачаващо, защото човек с няколко присъди, който е създал партията си като собствена фирма, тя може да бъде направо наречена „Марешки ООД“, все повече притиска патриотите. И всичко това ме кара да смятам, че правителството ще трябва да премине през много перипетии и е въпрос на време г-н Борисов отново умело да се разсърди и да хвърли оставката си.