Мария ЧЕРГАРОВА

По повод международния ден на детето 1 – ви  юни за седма поредна година по инициатива на „Сдружение за онкоболни и приятели“, гр. Пазарджик фирма „ИРЕЛИ – ООД” с управител Веселин Баждаров отново направиха дарение за децата в Клиниката по педиатрия и генетични болести в УМБАЛ „Св. Георги” в гр. Пловдив. Дарени и от нас бяха 50 деца в клиниката, а отделението по Детска онко – хематология към Клиниката получи и 22 комплекта постелно бельо с цветни мотиви и 3 броя шкафчета на колелца на обща стойност 2217,60 лв., по искане на Началник звеното Доц. Мария Спасова.

От дарителската кутия, която бяхме сложили в Центъра от 02 май до 01 юни събрахме 52,00 лв., с които купихме още карти, флумастри, моливи, игри, играчки. Трудотерапевтът на ЦСРИ се преобрази в ролята на клоуна Здравко и весели децата и всички присъстващи, пяхме песнички и подарихме много поощтрителни награди. За доброто настроение занесохме почерпка и балони за всички.

Част от потребителите на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания също донесоха за децата лакомства. Управлението и целия персонал на онко-хематологичното отделение се трогнаха от това, че за поредна година не сме ги забравили. Те оцениха загрижеността ни за подобряване качеството на медицинското обслужване на малките пациенти и подчертаха, че след нашето дарение преди 7 години все повече хора се отзовават на потребностите им. Трогнаха се и от това, че за празника все още има добри хора, които са се сетили за тях.

По данни на Регионална здравна инспекция – гр. Пазарджик, предоставени от Комплексен онкологичен център, гр. Пловдив, за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2017 г. в Пазарджишка област новооткритите случаи са 1063. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания на деца от 0 до 17 навършени години са общо 87, в т. ч. новооткрити заболявания за 2017 г. са на 3 момичета.

Нека припомним, че на 1 юни 2012 г., част от потребителите и екипа на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания поднесоха дарения на децата и на отделението. Фирма „КРИС-АД”, гр. Пазарджик дари за отделението 16 бр. комплекта спално бельо, съдържащи долен, горен чаршаф и 2 калъфки на обща стойност 288,00 лв. За игралната зала на отделението фирма „ИРЕЛИ-ООД” дари много комплекти дървени детски играчки, а всяко дете получи по 5 вида играчки и подаръчни пакети с лакомства на обща стойност 1039,29 лв.

През 2013 г. фирма „ИРЕЛИ-ООД” дари инфузионна спринцовкова помпа Perfusor Compact S на стойност 2 300,00 лв. за отделението, през 2014 г. 4 броя стенни подвижни стойки за плазмени телевизори, както и монтирането им в болничните стаи на обща стойност 345,00 лв., през 2015 г. Климатик и 4 броя плазмени телевизори със съответнте стенни подвижни стойки, както и монтирането им в болничните стаи, а през 2016 г. климатик на стойност 669 лв., както и монтирането му в болнична стая за дечицата.