Поскъпването на бензина и електроенергията съвсем очаквано доведе до повишението и на хляба. Производителите се жалват, че в противен случай сметките им в края на месеца няма да излязат. Всяка от фирмите има десетки работници, които получават всеки месец заплата и осигуровки. Повишението на бензина оскъпява прокукта, който вече фирмите – производителки сами доставят на магазините, които зареждат. Като се добави и увеличението на тока, картинката става съвсем ясна.

По-високата цена ще доведе до по-ниско потребление, казаха в магазинната мрежа. Според продавачките хората вече си правят сметката на всичко, което купуват и ако преди време с хляб са били хранени и домашните животни по селата, сега това не се случва.

Най-масово продаваният хляб тип „Добруджа“ е поскъпнал с десет стотинки, двойно повече са покачили стойността си хлябовете от специални брашна. Съвсем скоро е възможно хлябът в кварталното магазинче да тръгва от лев нагоре.

Голяма част от жителите на областта обаче свикнаха да пазаруват от големите хипер маркети, където се предлагат франзели и прясно печен хляб. Цените в тях са в състояние да съборят останалата конкуренция, защото след 19 ч. има промоция за хляб, а тогава ще видите и опашки от пенсионери, които чакат, за да вземат „заводски“ хляб с отстъпка. Това не може да си позволи нито един квартален магазин.

Обедняването на хората доведе до там, че пазаруваме на едро с пазарски торби, разказа собственичка на малко магазинче в Пазарджик. И ако преди е зареждала колбаси с каси, сега се ограничава в няколко килограма.