Шекспиров форум 2018 под знака на Шекспирова театрална школа „Петровден“ стартира тази вечер. Шекспирова театрална школа „Петровден“ отбелязва своята 19 година с предложение за два спектакъла.

Първият театрален проект е гостуващото представление на абсолвентите от класа на –проф. Маргарита Младенова от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – „Сън в лятна нощ“ . Него ще видим тази вечер, 8 юли от 21:00 ч., на Лятна сцена на ОУ „Константин Величков“, с. Паталеница.

Организиран е безплатен транспорт. Тръгване 20:30 ч. от БИЛА (Старата автогара).

„Сън в лятна нощ“ често е четена (може би поради Менделсон и романтичната традиция) като лека и светла любовна комедия. В нашия опит този „сън с отворени очи“ е жесток; нощта – плашещо време-пространство на стъписващи узнавания; на горчиво познание за низкото и възвишеното в самите нас; на откровение. Така се припознаваме в Шекспировия човек, който „гази в калта и гледа към звездите“. Ако гората е тъмното игрище на съня, събуждането е завръщане в града – нашата „горчива Аркадия“, нашия отрезвяващ образ на битието. За да ни светне – в края на играта – след края на илюзиите – че сме „срочни“ същества и битката не е помежду ни, а с изтичащото време … проф. Маргарита Младенова.

Същинската продукция на Шекспирова театрална школа ‚Петровден“ ще се реализира през целия юли месец, а премиерите на „Венецианския търговец“ ще бъдат на 27 и 28 юли. Режисьор на спектакъла ще бъде Калин Ангелов.

Създателски екип на „Сън в лятна нощ“:

версия и постановка – проф. Маргарита Младенова

режисьор – Албена Георгиева

сценография и костюми – Ивайло Николов

музика – Христо Намлиев

„Сън в лятна нощ“ от У.Шекспир

превод – Валери Петров

Школата „Петровден“ е единствена по рода си в България. 19-годишната ѝ дейност се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти. От миналата година летните театрални инициативи показват на зрителите и по едно гостуващо представление.